Makreelhaai staat lekker op het menu, ook al is het niet de meest bekende vissoort. Het is een grote, ruwe huidige vis met een betere smaak dan veel soorten ongezuurde vis die je tegenwoordig in de winkel kunt krijgen. Hoewel koken, bakken en grillen met makreelhaai wordt afgeraden voor mensen die gevoelig zijn voor hoge bloeddruk, is het een uitstekende optie voor degenen die gezond, maar smakelijk eten zoeken. Hieronder lees je meer over het koken, bakken en grillen met makreelhaai en een recept dat je met deze vis kunt maken.
Koken met Makreelhaai
Makreelhaai is een betere optie dan bijvoorbeeld kabeljauw, heek of schol om te koken. Het heeft een milder, zoeter vlees dat je in verschillende gerechten kunt gebruiken. Dit type visfilet is bijvoorbeeld heerlijk in vispaella, gebakken vis en stevige soepen. Als je een lekkere, mager stukje makreelhaai wilt krijgen, is het het beste om het te kopen bij een lokale viswinkel of online. Kijk of je een vers, net gevangen stukje kunt krijgen met een glanzende, schone huid. Kook de vis niet langer dan 10-15 minuten, afhankelijk van de grootte en dikte.
Bakken met Makreelhaai
Het bakken en frituren van makreelhaai is een andere populaire optie. Bij het bakken is het belangrijk om je vis in een mengsel van meel, paneermeel en wat kruiden te coaten en er dan goed voor te zorgen dat je veel krokantheid krijgt. Het mooie van het frituren van makreelhaai is dat de huid een mooie krokante korst krijgt en het vlees er onder heerlijk zacht en sappig blijft. Bak het vlees in olijfolie of boter in een koekenpan of braadpan over middelhoog vuur. Bak de vis ongeveer 5-8 minuten tot het vlees gaar is.
Grillen met Makreelhaai
Makreelhaai is ook heerlijk als je hem grilt. Het is niet zo geschikt als bijvoorbeeld tonijn of forel, maar het resultaat is heerlijk als je de juiste technieken gebruikt. Zorg ervoor dat je het vlees in een aluminiumfolie of gebakken verpakking plaatst voordat je het grilt, het vlees is fijn en vereist extra bescherming tijdens het koken. Verwarm de grill op middelhoog vuur en grill het vlees ongeveer 5-8 minuten per kant. Gebruik geen houtskool, omdat de rook te pittig zou zijn voor de vissmaak.
Recept: Makreelhaai-kotelet met courgette en dille
Val je vispakket samen met een paar koteletjes makreelhaai en voor dit heerlijke recept met courgette en dille heb je ook nodig:
- 200 gram makreelhaai koteletten
- 2 kleine courgettes, in kleine blokjes gesneden
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 eetlepels fijngehakte dille
- Peper en zout naar smaak
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Verdeel de courgettes in een ovenschaal en voeg olijfolie, peper en zout toe. Rooster het gedurende 10-15 minuten of tot het gaar is.
Ondertussen, verwarm de koteletten in een andere pan gedurende 5 minuten aan iedere kant. Bak de koteletten mooi bruin. Vertel de koteletten over de geroosterde courgettes en bestrooi ze met dille. Zet de schaal terug in de oven gedurende 3-5 minuten totdat alles lekker warm is. Serveer met gekookte aardappelen of salade.
Makreelhaai is heerlijk met de juiste bereiding. De gerechten zijn eenvoudig en nemen niet veel tijd in beslag. Als je van gezond eten houdt, is makreelhaai absoluut een goede optie. Vergeet niet dat als je allergisch bent voor hoge bloeddruk, je het beste kunt kiezen voor een ander type vis.