Lychee

Lychee, wat een heerlijk exotisch ingrediënt om in de keuken te gebruiken! Door de zoete smaak en lichtzure citroentoets is Lychee een verrassende toevoeging aan allerlei gerechten. Of je nu kookt, bakt of grilt, klaarmaken met Lychee is een verfrissende ervaring.

Koken met Lychee

Lychee
 koken, bakken, grillen

Een lekker en eenvoudig gerecht dat je met Lychee kunt klaarmaken is Varkensvlees met Lychee in Zoete Citroensaus. Om dit gerecht klaar te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig: 500 gram varkensvlees, 250 gram Lychee, 1 rode paprika, 2 eetlepels suiker, 2 eetlepels sojasaus, 3 grote uien, sambal oelek, 1 citroen, bloem.

Om te beginnen bak je het varkensvlees in wat olie tot dat het gaar is. Terwijl het vlees wordt gebakken, schil je de Lychee´s en halveer je ze. Schil ook de uien en snipper ze fijn. Voeg vervolgens de gehakte paprika toe aan de pan. Voeg ook de Lychee´s, suiker, sojasaus, ui en sambal oelek toe aan het vlees. Laat het gerecht zo´n 10 minuten sudderen op een middelhoge temperatuur. Roer het regelmatig om te voorkomen dat het aanbrandt.

Vergist tot slot het sap van de citroen door het gerecht en voeg wat bloem toe aan de saus. Breng het op smaak met zout en peper en laat het nog 5 minuutjes koken.

An Lychee kan best warm gegeten worden, maar ook als bijgerecht bij een koude salade is het heerlijk. Serveer het gerecht bijvoorbeeld met wat gebakken rijst.

Bakken met Lychee

Met Lychee kun je natuurlijk ook heerlijk bakken. Door de zoete smaak en verfrissende citroentoets is het een ideaal ingrediënt voor de lekkerste gebakjes en taarten. Een echte aanrader is Lychee Taart met Passievrucht Sorbet. Om deze taart klaar te maken heb je de volgende ingrediënten nodig: 200 gram roomboter, 100 gram poedersuiker, 300 gram bloem, 1½ eiwit, 2 theelepels citroensap, 5 eetlepels melk, 4 Lychee´s, 4 eetlepels frambozenjam, 250 gram passievrucht sorbet.

Begin met het maken van een bovenkant voor de taart. Klop de roomboter, poedersuiker en een theelepel citroensap in een kom, tot dat er een luchtige massa ontstaat. Voeg vervolgens de eiwitten, bloem en melk toe en kneed tot een glad deeg. Vet een bakblik in en verdeel het deeg over de bodem. Bak het in ongeveer 12 minuten op 175 graden in de oven.

Verwarm intussen in een pannetje de jam en pers de Lychee´s erboven uit. Breng de jam vervolgens op smaak met een theelepel citroensap. Voeg de Lychee´s toe aan de pannen en verwarm het gerecht nog even door op een laag vuur.

Haal de bodem uit de oven en laat hem afkoelen. Verwarm de passievrucht sorbet gedurende 4 minuten in de magnetron en roer het voorzichtig om. Verdeel vervolgens de Lycheejam over de bodem en giet er de passievrucht sorbet over. Laat de taart nu nog eens een half uurtje afkoelen in de koelkast.

Grillen met Lychee

Wil je liever grillen met Lychee? Ook dat is mogelijk! Probeert eens deze overheerlijke Streetfood Rolletjes met Lychee. Om deze lekkere snack te maken heb je de volgende ingrediënten nodig: 500 gram gehakt, 1 rode ui, 1 zakje Emping, 6 Lychee´s, 2 eetlepels suiker, panko, 1 eigeel, 50 gram geraspte kaas, 2 eetlepels sojasaus.

Snijd de Lychee´s in kleine stukjes en doe deze in een kom. Voeg de suiker, sojasaus, geraspte kaas en Emping toe aan de kom en meng alles goed door elkaar. Voeg ook de in stukjes gesneden rode ui en het gehakt toe en meng alles door elkaar. Maak met de hand van het gehaktmengsel ronde en platte balletjes.

Klop het eigeel los en doop de balletjes hierin. Bedek de balletjes daarna met een laag panko, zodat er een mooi krokant laagje ontstaat.

Verhit een paar eetlepels olie of boter in een pan en bak de balletjes hierin aan beide kanten goudbruin. Draai de temperatuur van het vuur omlaag en laat de balletjes nog ongeveer 10 minuten sudderen.

Geen zin om staande te grillen? De Lycheerolletjes zijn natuurlijk ook geweldig om op de barbecue te grillen. Leg de rolletjes dan in aluminiumfolie en leg ze daarna op de warme grill.

Serveer de gegrilde Lycheerolletjes bijvoorbeeld met wat gestoomde rijst of kimchi, voor een overheerlijke maaltijd!

Plaats een reactie