Lipvis

Lipvis is een populaire vis die vaak in de Nederlandse keuken wordt gebruikt als ingrediënt in mooie gerechten. Deze vis behoort tot het nette visfamilie en heeft een lekker, smeuïg vlees. Het is een goedkope vis die verkrijgbaar is in de meeste supermarkten. Lipvis is heerlijk om te koken, bakken of grillen. Om ervoor te zorgen dat je een lekker gerecht serveert, is het belangrijk dat je de juiste kook-, bak- en grilltechnieken kent met betrekking tot deze vis.

Koken van lipvis

Lipvis
 koken, bakken, grillen

Lipvis is een heel populaire vis om te koken. Het koken van lipvis is een eenvoudig proces. Afhankelijk van de dikte van de vis is de kooktijd meestal van 5 tot 10 minuten. De vis is klaar als je aan de schubben kunt trekken. Lipvis is lekker om te koken in de oven of in de pan. Als je de lipvis in de oven kookt, is het belangrijk dat je optimaal gebruikmaakt van de warmte. Zorg dat de oven helemaal op temperatuur is en plaats het visje in een ovenschaal met wat olie, knoflook, citroen en wat versgemalen peper. Zet de vis dan ongeveer 10 minuten in de oven.

Als je liever lipvis kookt in een pan, zorg er dan voor dat de vis niet langer dan 5 minuten in de pan staat. Vet de pan licht in met olijfolie, voeg wat knoflook toe en laat het 2 minuten bakken. Dan voeg je het visje toe, laat het 3 minuten bakken en voeg dan wat versgemalen peper en citroen toe. Zorg dat je de lipvis goed draait om de kleur gelijkmatig te verdelen. Als de vis gaar is, voed de lipvis dan met een vork.

Bakken van lipvis

Lipvis is ook heel geschikt om te bakken. Voordat je begint, laat je de lipvis ontdooien. Het is het beste om lipvis te bakken met boter in plaats van olijfolie, omdat het meer smaak geeft aan de baksel. Bak elke kant van de lipvis ongeveer 3 minuten. Voeg daarna wat knoflookpoeder, versgemalen peper en wat citroensap toe en laat de vis nog een minuut bakken. Voor de beste smaak is het aan te raden om de lipvis in dunne plakken te snijden voordat je begint met bakken. Als je lipvis klaar is om te serveren, voeg dan wat extra citroen toe.

Grillen van lipvis

De lipvis is ook heerlijk om te grillen. Zorg ervoor dat je de vissen goed ontdooit voordat je begint met grillen. Breng dan wat olijfolie aan en voeg wat knoflookpoeder, versgemalen zwarte peper en wat citroensap toe aan de lipvis. Vouw de lipvis vervolgens in wat alufolie en laat het ongeveer 10-15 minuten rusten. Haal de folie er dan voorzichtig af, leg de lipvis op de grill en laat het ongeveer 8 minuten garen indien je een middelmatige warmte source gebruikt. Als je klaar bent met grillen, voeg dan nog wat zeezout, versgemalen zwarte peper en wat extra citroensap toe om de smaak te versterken.

Recept: Gesmoorde lipvis met citroen

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 4 6-ounce lipvisfilets
  • 1/4 kopje olijfolie
  • 2 el boter
  • 1 el knoflookpoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • 1/4 kopje vers citroensap
  • 2 el versgehakte peterselie

Verwarm de oven voor op 375°F. Neem een bakplaat en bekleed deze met bakpapier. Leg de lipvisfilets op het bakpapier. Voeg citroensap, boter, knoflookpoeder, zout en peper toe aan de vis. Giet de olijfolie over de vis. Bak de vis in de oven gedurende 10-15 minuten, tot de vis gaar is. Haal de vis uit de oven en bestrooi met de peterselie. Geniet van je heerlijke gesmoorde lipvis met citroen!

Lipvis is een heerlijke, goedkope vis. Met de juiste kook-, bak- en grilltechnieken is het heel eenvoudig om lekkere gerechten te maken met deze vis. Hopelijk heeft dit artikel je op ideeën gebracht over hoe je lipvis kunt klaarmaken!

Plaats een reactie