Linzen

Linzen zijn een gezonde, voedzame en veelzijdige voedingsbron. Ze kunnen op allerlei manieren worden bereid. Linzen zijn een veel voorkomende ingrediënt in chilis, stamppotten, salades en hummus. Ze zijn ook een populaire keuze voor vegetarische en veganistische gerechten. In tegenstelling tot wat velen denken, dienen linzen niet uren te worden gekookt. Met de juiste bereidingswijze, hebben linzen maar een kooktijd van enkele minuten nodig.

Linzen Koken

Linzen
 koken, bakken, grillen

Je kunt linzen koken als je het snel klaar wilt hebben. Als je verse linzen gaat koken, hoef je ze niet eerst voor te bereiden. Je kunt ook droge linzen koken, maar die hebben een langere kooktijd nodig. Omdat comsumenten de tijd vaak kort zijn, zijn geopende blikken of pakjes met kant-en-klare linzen een populaire keuze. Deze zijn al voorgekookt en doorgaans klaar in slechts enkele minuten. Wanneer je pakjes of blikken kant-en-klare linzen gebruikt, volg je alleen de vermelde instructie voor kooktijden./p>

Droge linzen dienen eerst te worden gewassen en daarna gekookt. Linzen hoeven geen overnight soak krijgen. Voeg de linzen toe aan een pan met genoeg water om de linzen te bedekken. Breng dit aan de kook en daarna stel je het vuur lager. Kook de linzen daarna ca. 15-20 minuten. Als de linzen gaar zijn, gooi je het water weg en is de linzen klaar voor gebruik.

Linzen Bakken

Linzen zijn een geschikt ingrediënt voor bakken. Ze kunnen droog of nat worden gebruikt. Je kunt linzen bakken alsof het meel is en het zal nog steeds lekker smaken. Of je kan gerookte en gedroogde linzen mee bakken, voor een lekkere smaak. Voeg eenvoudig enkele linzen toe aan je gebak, waardoor het een nutritieuzere maaltijd wordt.

Als je gedroogde linzen gaat gebruiken voor bakken, dien je de linzen minstens 5 uur te weken, afhankelijk van de grootte van de linzen. Als de linzen zacht en smakelijk zijn, zijn ze klaar voor gebruik als bakken.

Linzen Grillen

Linzenkorrels zijn een goede keuze voor grillen. Je kunt ze zo klaar maken als je je vlees of vis bereidt. Voeg de linzen direct bij het vlees in de oven of in de grill. Je kunt de linzen droog of nat maken met olie, zout en peper. Voor een lekkere pittige smaak, kun je ook kruiden zoals komijn en kurkuma gebruiken. Linzen hebben maar een paar minuten nodig om gaar te worden bij hoge temperatuur. Laat ze dus even op de grill of in de oven zodra je merkt dat ze bijna gaar zijn. Probeer nooit de kook- of verwarmingsmethode te versnellen door de temperatuur te verhogen, anders kan de smaak worden aangetast.

Recept Voor Linzen

Een recept waarin linzen kunnen worden gebruikt, is een gezond en smakelijk gerecht zoals spinazie-linzencurry. Dit recept is volledig vegetarisch, maar je kunt vlees en vis toevoegen als je dat wilt. Om dit gerechtje klaar te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, gehakt
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 el gember, vers of gedroogd
  • 2 el kurkuma
  • 2 el komijnpoeder
  • 500 gram verse spinazie, gewassen en afgegoten
  • 400 gram linzen, gewassen en afgegoten
  • 1 liter kokosmelk
  • Zout en peper naar smaak

Verwarm de olie in een grote steelpan en voeg de ui, knoflook, gember, kurkuma en komijn toe. Bak dit op een lage temperatuur gedurende 5 minuten. Voeg daarna de spinazie toe en roer gedurende nog 5 minuten. Roer de linzen erdoorheen en voeg de kokosmelk toe. Breng dit aan de kook en laat het gaarstomen. Voeg zout en peper toe naar smaak. Als de linzen gaar zijn, haal je de pan van het vuur. Verdeel de curry over borden en serveer met rijst of couscous.

Linzen zijn een zeer veelzijdig ingrediënt dat alle kookstijlen en recepten kan aanvullen. Of je nu kookt, bakt of grilt, linzen zullen je recept toevoegen met extra smaak, textuur en voedingswaarde. Probeer de bovenstaande instructies en recept om met linzen aan de slag te gaan.

Plaats een reactie