Lecsó

Wat is lecsó?

Lecsó
 koken, bakken, grillen

Lecsó is een traditioneel Hongaars gerecht dat voornamelijk bestaat uit gele paprika, rode paprika, tomaat, ui en soms eier of kip. Het wordt vaak gegeten met worst of salami als side dish, maar het kan ook worden gegeten zonder vlees. Het is gemaakt door de Hongaren in de 19e eeuw, en heeft sindsdien aan populariteit gewonnen. In heel Centraal-Europa wordt lecsó populairder, omdat het een smakelijke, voedzame maaltijd is met weinig ingrediënten die je gemakkelijk en snel in elkaar kunt draaien.

Hoe kook, bak of grill je Lecsó?

Lecsó is een van de makkelijkste gerechten om te bereiden. Het maakt niet uit of je het kookt, bakt of grillt. Als je lecsó kookt, heb je meestal maar 10 tot 15 minuten nodig. Als je lecsó bakt, kan het wat langer duren en heb je ongeveer 25 minuten nodig. Als je lecsó grillt, is het nog makkelijker en duurt het ongeveer 10 minuten. Let er wel op dat het vlees goed gaar is voordat je bovenop elke paprika een stukje vlees legt.

Koken

De ingrediënten die je nodig hebt voor lecsó zijn: 1 ui, 2-4 rode paprika’s, 2-4 gele paprika’s, 3-4 tomaten, 150 gram worst, 100 gram spek en peper en zout.

Snijd de ui, paprika’s en tomaten in blokjes en bak ze in een pan met wat olie. Zodra de ingrediënten gebakken zijn, voeg je de worst en de spek toe en breng je het geheel op smaak met peper en zout. Laat het gerecht nog 5-10 minuten koken.

Bakken

De ingrediënten die je nodig hebt voor lecsó zijn: 30 gram gesmolten boter, 2-4 rode paprika’s, 2-4 gele paprika’s, 3-4 tomaten, 2 uien, 2 theelepels knoflook kruiden, 2 eetlepels kerriepoeder, 4 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel oregano en peper en zout.

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de paprika, uien en tomaten in kleine stukjes. Voeg de knoflookkruiden, kerriepoeder, olijfolie, oregano, peper en zout toe en meng het geheel goed. Leg de groente in een ovenschaal en giet er de gesmolten boter over. Bakde groente vervolgens 25 minuten in de oven.

Grillen

De ingrediënten die je nodig hebt voor lecsó zijn: 2-4 rode paprika’s, 2-4 gele paprika’s, 3-4 tomaten, 1 ui, 1 eetlepel knoflookkruiden, peper, zout, olijfolie en 150 gram worst.

Verwarm de grill. Snijd de paprika, uien en tomaten in stukjes. Meng de knoflookkruiden, peper, zout en olijfolie en roer dit door de stukjes groente. Leg de groente op de grillpan en bak ze 5-10 minuten, afhankelijk van hoe gaar je de groente wilt hebben. Voeg de worst toe en bak het nog 5 minuten.

Recept: Lecsó

Dit is een snel en makkelijk recept voor lecsó:

Ingrediënten:

– 2-4 rode paprika’s
– 2-4 gele paprika’s
– 3-4 tomaten
– 1 ui
– Olijfolie
– Peper en zout

Bereidingswijze:

1. Verwarm de grill.

2. Snijd de paprika, uien en tomaten in stukjes.

3. Meng de olijfolie met peper en zout en roer dit door de groenten.

4. Leg de groenten op de grillpan en bak ze 5-10 minuten.

5. Voeg eventueel worst toe en bak het nog 5 minuten.

Voilà, een lekker en voedzaam gerecht is klaar.

Plaats een reactie