Lamsvlees is heerlijk en mals vlees. Het bevat veel mineralen en vitamines, waardoor het een gezond en voedzaam product is om te koken, bakken of grillen. Lamsvlees is een veelgebruikt ingrediënt in verschillende nationale keukens over de hele wereld. De kooktijden, baktijden en grilltijden van lamsvlees hangen af van de stukken die je gaat klaarmaken. De kook-, bak- en grilltijden verschillen ook per recept.
Koken van Lamsvlees
Lamsvlees is vrij mals en een perfect ingrediënt voor warme maaltijden. Je kunt lamsvlees koken in de oven, in de pan of als stoofpot. Kook Lamsvlees altijd op een middelhoog vuur in een beetje olie en voeg wat specerijen toe. Vergeet niet om je lamsvlees te braden voor je gaat koken om een knapperig korstje te creëren. De kooktijden hangen af van het gerecht dat je maakt en de stukken lamsvlees die je gaat gebruiken. Kook bijvoorbeeld koteletjes gemarineerd in een citroenmarinade in de oven in zo’n 20 minuten gaar. Wees voorzichtig met het koken van lamsvleesdat nog niet gaar is, omdat het bijna niet in stukken te houden is.
Bakken van Lamsvlees
Lamsvlees is perfect geschikt voor bakken. Marinader stukken lamsvlees altijd minstens één uur voor je begint met bakken. Bak je stukken lamsvlees bruin in wat boter en schuif de pan vervolgens in de oven. Als je klagelijk vlees wilt bakken, zet je oven dan op een temperatuur van circa 160°C. Bak lamsvleesreepjes bijvoorbeeld 20 minuten en kontjes een kwartier. Bak ook altijd de stukken lamsvlees af in de oven na het buitenbakken, om het vlees malser te maken. Let er bij het bakken van lamsvlees ook op dat je het niet te lang bakt. Lamsvlees is lekker als het nog blush gaar is en slappe malsheid heeft.
Grillen van Lamsvlees
Grillen van lamsvlees is super lekker met een knapperig korstje, maar zorg er wel voor dat je het vlees niet verbrandt. Zorg dat je lamsvlees goed gaar is wanneer je gaat grillen. Marinader het vlees uiteindelijk in kruiden en leg het dan op de hete grill. Je kunt een mix van gemalen kruiden naar keuze gebruiken om je lamsvlees meer smaak te geven. Grill bijvoorbeeld lamsgigot in zo’n 20-25 minuten ongeveer medium raar. Zorg er ook voor dat je de lamskoteletten of lamskrokante niet te lang op de grill houdt, omdat dit het vlees taai kan maken.
Recept: Moussaka van Lamsvlees
Moussaka is een smakelijk en populair gerecht uit hedendaagse Grieekse keukens. Het is een ovenschotel met lamsvlees, aardappelen en een uien-tomatensaus. Dit is een gerecht waarin Lamsvlees lekker gaar en mals wordt. Dit recept heeft een bereidingstijd van ongeveer 1,5 uur. Hieronder volgt het hele recept voor Moussaka van Lamsvlees.
Ingrediënten
- 1 kilogram lamsvlees, gemarineerd in kruiden
- 500 gram aardappelen, geschild en gesneden in dunne plakken
- 2 uien, fijngehakt
- 1 blik gepelde tomaten
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 theelepels kaneelpoeder
- 2 theelepels suiker
- 2 eetlepels bloem
- 200 gram kaas, geraspt
- 100 gram boter
Bereiding
Stap 1: Verwarm de oven voor op 190°C. Breng het lamsvlees op smaak met zout en peper en bak het vervolgens in een braadpan op een middelhoog vuur bruin aan beide kanten. Verdeel de aardappelplakken vervolgens over de bodem van een ovenschaal en leg het gebakken lamsvlees er bovenop.
Stap 2: Verwarm de olijfolie in een grote pan en fruit daarin de uien gedurende 7-8 minuten aan. Voeg de tomaten, kaneelpoeder, suiker en bloem toe en laat nog zo’n 5 minuten koken. Schenk de tomatensaus vervolgens over het lamsvlees in de schaal en verdeel de saus gelijkmatig.
Stap 3: Smeer de bovenkant van de schaal in met boter en strooi vervolgens de kaas erover heen. Bak de Moussaka vervolgens in de oven in ongeveer 35-40 minuten gaar. Serveer de Moussaka met wat stukjes granaatappel en versgebakken brood.