Kroonkurk: lekker en eenvoudig koken, bakken of grillen

Kroonkurk is een unieke ingrediënt dat veelzijdig is en kenmerkt zich door een licht zoetige smaak. Het is gemaakt van de bloem grutten, dat een hechtere structuur heeft dan couscous of bulgur. Het is knapperig, dat wil zeggen dat het warm water nodig heeft om het te laten puffen. Kroonkurk is al bijna 25 jaar op de markt en heeft sindsdien de afgelopen jaren vele lekkere en veelzijdige gerechten voortgebracht.

Koken en bakken met Kroonkurk

Kroonkurk
 koken, bakken, grillen

Kroonkurk kun je op verschillende manieren koken, bakken of grillen. Om te koken of bakken heb je warm water nodig. Eerst voeg je ongeveer twee delen water toe aan één deel Kroonkurk, breng het water aan de kook en kook de Kroonkurk gaar. Kook de Kroonkurk ongeveer 10 minuten, of totdat het gaar is. Als de Kroonkurk gaar is, voeg je naar smaak verse groenten en/of kruiden toe.

Na het koken of bakken kun je de Kroonkurk direct serveren of verder verwerken in een gerecht. Zachte groenten zoals paprika of courgette voeg je het beste toe aan het einde van het koken, omdat ze anders te zacht worden. Voor wat stevigere groenten zoals wortels voeg je deze aan het begin toe, zodat ze heerlijk knapperig blijven.

Grillen met Kroonkurk

Grillen met Kroonkurk is een leuke en smakelijke manier om van dit lekkere ingrediënt te genieten. Je kunt het op verschillende manieren grillen. Allereerst voeg je een paar eetlepels olijfolie toe aan de Kroonkurk en voeg je naar smaak wat kruiden toe, zoals zout en peper. Vervolgens plaats je de Kroonkurk op de barbecue of in op een grillplaat en laat je het gaar worden. Het is belangrijk dat je de Kroonkurk goed omdraait, om ervoor te zorgen dat alle kanten gaar worden. Grilleer de Kroonkurk ongeveer 8 minuten, of tot het gaar is. Als de Kroonkurk gaar is, kun je deze direct serveren of gebruiken in een salade, soep of maaltijd.

Voorbeeldrecept: Kroonkurk-risotto

De onderstaande recept is een ideaal voorbeeld van een lekker gerecht waarvan je Kroonkurk als basis kunt gebruiken. Het is een heerlijk recept met de perfecte balans tussen zacht en knapperig. Als je naar smaak wat extra groenten, verse kruiden of olie toevoegt, wordt het nog lekkerder.

ingrediënten:

 • 2 kopjes Kroonkurk
 • 4 kopjes kippenbouillon
 • 1 ui, gehakt
 • 2 teentjes knoflook, gehakt
 • 1 wortel, gehakt
 • ½ kopje Parmezaanse kaas, geraspt
 • 2 eetlepels boter
 • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Verhit de boter in een grote koekenpan.
 3. Voeg de ui, knoflook en wortel toe en bak ongeveer 5 minuten.
 4. Voeg de Kroonkurk toe en bak nog 5 minuten meer.
 5. Giet de kippenbouillon toe en breng aan de kook.
 6. Doe de deksel op de pan en zet de hitte laag.
 7. Laat 10-15 minuten zachtjes koken, of totdat de Kroonkurk gaar is.
 8. Voeg de Parmezaanse kaas toe en meng alles goed door elkaar.
 9. Breng op smaak met peper en zout.
 10. Zet de Kroonkurk in de oven en laat nog ongeveer 10 minuten in de oven staan.
 11. Serveer direct.

Conclusie

Kroonkurk is een heerlijk en veelzijdig ingrediënt dat zowel warm als koud kan worden bereid. Het is een knapperig en licht zoetig ingrediënt, dat door zijn hechte structuur wordt verkregen. Kroonkurk is een populaire keuze voor veel koks, omdat het kan worden gekookt, gebakken of gegrild. Kies wat jij lekker vindt en bereid je heerlijke Kroonkurk-gerecht.

Plaats een reactie