Kril

Kril is een veelgebruikte ingrediënt in de Nederlandse keuken. Het heeft een sterk smaakprofiel, waardoor het een fantastische toevoeging is aan veel gerechten. In dit artikel lichten we de basisprincipes uit voor het koken, bakken en grillen van Kril. We eindigen met een tip voor een heerlijk recept waarbij Kril centraal staat.

Voorbereidingen

Kril
 koken, bakken, grillen

Voordat je begint met koken of bakken met Kril is het noodzakelijk om de krill voor te bereiden. De vis is ongeveer 8 cm lang en is meestal verkrijgbaar als versvang-, diepvries- of plakken. Om de Kril klaar te maken voor het koken of bakken, moet de vis eerst ontdooit worden. Hiervoor kun je de vis of plakjes best 1 uur van tevoren uit de diepvries halen. Als je Kril vers kunt verkrijgen, kun je de voorbereidingen versneld voltooien. Verder moet je eerst de vis schoonmaken; verwijder daarvoor de kop, kieuwen, staart, ingewanden en buikvliesje.

Koken

Kril is een soepele vis. Door de zachtfibreuze structuur is de vis perfect geschikt om te koken. Hierdoor blijven de smaken goed bewaard en voorkom je dat de vis uit elkaar valt. Een normale kooktijd bij normale pannenkoekenpan of water bedraagt ongeveer 6 à 8 minuten. De goudbruine korst en het sappig wit vlees krijg je als je Kril in olijfolie bakt of kookt en bakt op een lage temperatuur.

Bakken

Om de Kril klaar te maken voor het bakken, moet je de vis eerst vullen. Hierbij kun je een simpele vulling gebruiken die bestaat uit olijfolie, citroensap en Italiaanse kruiden. Vervolgens kun je de vis insmeren met olijfolie en er vervolgens wat zout op strooien. Vervolgens kun je de vis bakken aan beide kanten gedurende ongeveer 10 minuten.

Grillen

Kril is ook een heerlijke vis om te grillen. Hiervoor moet je de vis eerst dezelfde voorbereidingen als bij het bakken doorlopen. Zorg ervoor dat de Kril volledig bedekt is met olijfolie om een krokant korstje te krijgen. Grill de Kril vervolgens gedurende 7 à 8 minuten of totdat het vlees gaar is. Controleer regelmatig of de vis niet aanbrandt.

Recept

Om de Kril op heerlijke manier te kunnen serveren, deelden we hier een recept met gebakken krill met olijven en geroosterde groenten.

Ingrediënten:

 • 500 g krill
 • 1 ui (gesnipperd)
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 1 eetlepel citroensap
 • 2 eetlepels groene olijven
 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel versgemalen peper
 • 1 rapen (geschild en in stukjes gesneden)
 • 1 wortel (geschild en in plakjes gesneden)

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor tot 200℃.
 2. Meng de krill met de olijfolie, citroensap, olijven, ui, zout en peper in een kom.
 3. Kruid de stukjes rapen en wortel met wat zout en peper en leg deze op een bakplaat.
 4. Leg de krillbovenop de groenten en bak de hele boel gedurende 8 à 10 minuten in de oven.
 5. Dien de krill direct op als het klaar is!

Met deze tips en het recept ben je nu zeker klaar om een lekker gerecht met krill te bereiden. Probeer de gebakken krill met olijven en geroosterde groenten; een heerlijke combinatie van knapperig en sappig! Samen met een heerlijke salade toe geniet je van een heerlijk en gezond maal.

Plaats een reactie