Kousenbandrijst: dé gezonde keuze voor een heerlijk maal

Kousenbandrijst is een veelgebruikt graan dat oorspronkelijk afkomstig is uit Azië, maar inmiddels ook veel wordt gebruikt in de Nederlandse keuken. Het heeft een licht zoete smaak, waardoor het een heerlijke toevoeging is aan veel gerechten. Kousenbandrijst bevat veel voedingsstoffen, waaronder vezels, koolhydraten, vitaminen, mineralen en eiwitten. Daarom wordt kousenbandrijst vaak gezien als het gezondste graan om te eten.

Kousenbandrijst klaarmaken

Kousenbandrijst
 koken, bakken, grillen

Kousenbandrijst is eenvoudig klaar te maken als je de juiste bereidingstijd kent. Het is belangrijk om de korrels correct te koken, omdat er anders een gortachtige bobbel ontstaat. Meestal wordt kousenbandrijst gekookt of gegaard in een pan met water. Wettelijk gezien is het aan te raden om 1 kopje kousenbandrijst in 2 koppen koud water te koken. Breng het water aan de kook en voeg daarna de kousenbandrijst toe. Laat het geheel ongeveer 40 minuten zachtjes koken. Tenslotte giet je het overgebleven water en de kousenbandrijst af.

Omdat kousenbandrijst al veel voedingsstoffen bevat, is het ook mogelijk om de rijst kort te koken of te bakken. Bakken gebeurt meestal in een pan met een klein beetje olie. Breng de rijst aan de kook en laat het daarna ongeveer 25 minuten sudderen. Giet het water af en voeg dan de olie toe. Laat de kousenbandrijst daarna nog een minuut of tien meebakken.

Kousenbandrijst kun je ook op een andere manier bereiden. Als je de rijst wilt grillen, doe je het beste twee kopjes koud water in een pan met de kousenbandrijst. Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens ongeveer 40 minuten zachtjes koken. Giet het water af en bind de rijst met een doek. Plaats de doek vervolgens onder een warmtebron, zoals een oven of een grill, en laat de rijst nog ongeveer 20 minuten grillen.

Recept: Kousenbandrijstsalade

Als je op zoek bent naar een gezond gerecht dat ook nog eens lekker is, dan is kousenbandrijstsalade wellicht iets voor jou. Je kunt deze salade gemakkelijk maken met verse ingrediënten. In dit recept gebruiken we komkommer, sla, tomaat en paprika. Je kunt er ook nog wat extra kruiden aan toevoegen voor extra smaak.

Ingrediënten

 • 3 kopjes kousenbandrijst
 • 1 komkommer, in dunne plakjes
 • 2 tomaten, in stukjes gesneden
 • 1 paprika, in stukjes gesneden
 • 2 kopjes verschillende sla, fijngehakt
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 eetlepels citroensap
 • Kruiden naar smaak

Bereiding

 1. Kook de kousenbandrijst volgens de bovenstaande beschrijving.
 2. Snij de paprika, komkommer en tomaat in kleine stukjes.
 3. Meng in een kom de sla, stukjes groenten en kousenbandrijst.
 4. Meng in een andere kom de olijfolie en het citroensap e, voeg eventueel kruiden naar smaak toe.
 5. Giet het dressing mengsel over de salade en roer goed om.
 6. Serveer de salade direct of laat het een paar uur in de koelkast marineren.

Conclusie

Kousenbandrijst is een populair graan dat voedzaam is en een heerlijke zoete smaak heeft. Het is gezond en kan op verschillende manieren bereid worden. Het is makkelijk om kousenbandrijst te koken, maar ook mogelijk om het te bakken of te grillen. Het is een heerlijke basis voor vele gezonde maaltijden, zoals de bovenstaande kousenbandrijstsalade. Probeer het zelf en maak er een gezonde maaltijd van!

Plaats een reactie