Koolvis

Koolvis, ook wel kabeljauw genoemd, is een veelgegeten vissoort die vaak en gemakkelijk gekookt, gebakken of gegrild kan worden. De koolvis is kostbaar en wordt doorgaans in het wild gevangen. Het is een vette vissoort waar je veel omega-3 vetzuren uit kunt halen. Het is daarnaast een goede bron van eiwitten, vitaminen en mineralen en daarom gezond en smakelijk. Koolvis heeft een milde, zachte smaak en kan op verschillende manieren klaargemaakt worden. In dit artikel wordt hier verder op ingegaan en worden tips gegeven voor het bereiden van heerlijke gerechten met koolvis.

Koken van Koolvis

Koolvis
 koken, bakken, grillen

Koolvis is in tegenstelling tot sommige vissoorten relaief gemakkelijk te bereiden. Water, citroensap, boter, kruiden en knoflook kunnen aan het kookproces worden toegevoegd. Koolvis is eiwitrijk en dus makkelijk te verteren. Tijdens het kookproces moet de vis niet te lang in de pan blijven. De regel is: kook de koolvis maximaal 8 -10 minuten. Dit om te voorkomen dat de vis uit elkaar valt. Koolvis is stevig van structuur en wordt ook na lang koken niet taai, zoals bij andere vissoorten gebeurt.

Bakken van Koolvis

Koolvis is ook goed te bakken in de oven of in een pan. De kabeljauw kan bestrooid worden met paprikapoeder, kruiden, wat olijfolie of boter. Dit geeft de vis een lekker krokant korstje. Bak de koolvis zo’n 15-20 minuten, afhankelijk van de dikte van het stuk vis. De juiste manier om te bakken is het voorverwarmen van de oven, de boter of olijfolie in de pan verwarmen en daarna de vis erin leggen. Controleer daarna tussentijds of de vis gaar is door met een vork aan de zijkant van de vis te prikken. Als er geen vislijm uitkomt is de koolvis gaar.

Grillen van Koolvis

Koolvis is een prima vis om te grillen. Koolvis en een heerlijk marinade gaan erg goed samen. Leg de vis voor het grillen in een marinade en laat deze 20-30 minuten staan. Doe de vis in de koelkast en laat deze daar enige tijd marineren. Gebruik voor de marinade een mengsel van olijfolie, citroensap, knoflook en kruiden. Rooster de vis dan een 8 -10 minuten op direct vuur. Gooi de marinade wat vaak overheen om de vis goudbruin te laten worden. Als de kabeljauw consequent en onderbroken wordt geroerd worden er geen stukken gemaakt.

Recept

Tenslotte wordt hier nog een heerlijk recept genoemd waar koolvis in gebruikt kan worden. Dit recept is een eenvoudig visstoofpotje, wat prima geschikt is als volledige maaltijd. Je hebt nodig: 350 gram koolvisfilet, 2 uien, 2 teentjes knoflook, 1 groene paprika, 1 blik tomaten, 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel gemengde kruiden en peper en zout. Verwarm de olie in een pan en bak hierin de uien, knoflook en paprika. Voeg de tomaten, kruiden en citroensap toe en roer dit goed door. Breng alles aan de kook en voeg de koolvis toe. Laat het stoofpotje 10 minuten zachtjes koken en breng het op smaak met peper en zout. Eet smakelijk!

Plaats een reactie