Koolrabi

Koolrabi is een veelzijdige groente die erg lekker en voedzaam kan zijn in zowel salades als als hoofd- of bijgerechten. Het is een kruising tussen kool en rabarber en heeft een zoet-zure smaak, die enigszins aan appel doet denken. Koolrabi is relatief snel gaar te krijgen en er zijn veel lekkere manieren om Koolrabi te bereiden. In dit artikel vertellen we je meer over hoe je met Koolrabi een lekker gerecht kunt klaarmaken. We bespreken drie mogelijkheden, namelijk: koken, bakken en grillen.

Koken

Koolrabi
 koken, bakken, grillen

Koolrabi kan op verschillende manieren gekookt worden. De meest voorkomende manier is om de Koolrabi te koken in kokend water. Verwijder eerst de harde buitenste schil en snijd vervolgens de Koolrabi in kleine stukjes. Verwarm vervolgens een laagje water met wat zout in een pan en laat de Koolrabi vijf tot tien minuten gaar koken. Als de Koolrabi gaar is, laat je de Koolrabi uitlekken in een vergiet en laat hem afkoelen. Voor een lekker gerecht kun je de Koolrabi vervolgens serveren met bijvoorbeeld een sausje van mayonaise, olijfolie, citroen of sinaasappel.

Bakken

Koolrabi kan ook geraspt worden en vervolgens gebakken of gestoomd worden. Begin met het schillen van de Koolrabi. Was vervolgens de Koolrabi en rasp het dan met een kaasschaaf of een dunschiller. Verwarm een beetje olie in een koekenpan of in de oven en voeg de geraspte Koolrabi toe. Bak de Koolrabi vijf tot tien minuten, afhankelijk van hoe glad je de Koolrabi wilt hebben. Als je de Koolrabi liever met stoom klaarmaakt, kun je de Koolrabi ook in kokend water doen en daarna 10-15 minuten laten stoven.

Grillen

Je kunt Koolrabi natuurlijk ook op de barbecue of in de oven grillen. Begin met het schillen van de Koolrabi. Was vervolgens de Koolrabi en snijd hem in plakken van één of twee centimeter dik. Verwarm vervolgens wat olie in een grillpan of in de oven en zet de Koolrabi vervolgens in de pan of oven. Bak de Koolrabi acht tot tien minuten op een middelhoog vuur. Als de Koolrabi gaar is, kun je deze serveren met kruiden naar keuze, zoals peper, paprika en/of knoflook.

Recept

Hieronder is een seizoensgebonden recept waarin Koolrabi wordt gebruikt.

Koolrabi en appelsalade

Ingrediënten (voor 4 personen)

– 2 Koolrabi
– 2 appels
– 3 eetlepels olijfolie
– 2 eetlepels appelazijn
– 2 eetlepels citroensap
– 2 eetlepels honing
– 2 theelepels mosterd
– peper en zout naar smaak

Bereiding

1. Verwarm een laagje water met wat zout in een pan en laat de Koolrabi vijf tot tien minuten gaar koken.

2. Laat de Koolrabi afkoelen en snijd hem vervolgens in blokjes.

3. Schil en snijd vervolgens de appels in blokjes.

4. Meng de Koolrabi en de appel in een grote kom.

5. Klop vervolgens de olijfolie, de appelazijn, het citroensap, de honing, de mosterd en wat peper en zout in een kom door elkaar.

6. Voeg de dressing toe aan de Koolrabi en de appel en meng het geheel goed.

7. Breng eventueel naar smaak wat meer peper en zout toe en serveer de salade direct.

Plaats een reactie