Kofta is een heerlijk warm gerecht dat veel verschillende variëteiten heeft. Het is een traditioneel gerecht in veel Oosterse landen, waaronder Egypte, Jordanië, Afghanistan, Marokko en Turkije. Kofta bestaat vaak uit een mengsel van rauwe gehakte vlees en kruiden en wordt meestal gekookt in een sauce of een sappig stew.
Bereiding van Kofta
Het maken van kofta is eenvoudig en gaat heel snel. Je kunt kiezen uit verschillende variëteiten, zoals gehakt, gebraden en gebakken. De basisingrediënten zijn vlees (meestal gehakt) en kruiden, maar je kunt ook groente of kaas toevoegen als je wilt. Als je gehakt gebruikt, meng je het met de kruiden, voeg je wat olie of boter toe en voeg je vervolgens het vlees toe. Als je een stuk vlees neemt, voeg je de kruiden toe en voeg je het gehakte vlees toe of voeg je het in stukken gesneden vlees toe. Voeg dan wat olie toe en roer het vlees goed.
Kofta neemt meestal tussen 20 en 30 minuten in beslag om te koken. Als je kiest voor het braden, moet je ervoor zorgen dat je de kofta gaart voordat je hem aan de bakpan toevoegt. Als je ervoor kiest om kofta te bakken of te grillen, voeg je gesneden ui toe aan het gehakte vlees en bak je het vlees in boter of olie. Je kunt ook wat gesnipperde uien toevoegen aan de saus voor wat extra smaak.
Recept voor Kofta met couscous
Dit heerlijke recept maakt gebruik van de heerlijke smaak van kofta in combinatie met de frisheid van verse ingrediënten. Het is perfect voor een weeklijkse maaltijd of als je gasten uitnodigt. Bereidingstijd is ongeveer 45 minuten.
Ingrediënten
- 2 eetlepels olie
- 500 gr gehakt (lam, rund of kip)
- 2 eetlepels komijnpoeder
- 1 theelepel kurkuma poeder
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 200 gr. grofgemalen couscous
- 500 ml kipbouillon
- 1 blikje doperwten (ca. 250 gr)
- 4 tomaten, in kleine stukjes gesneden
- 2 eetlepels peterselie, gesneden
- 2 lepels olijfolie
- Zwarte peper naar smaak
Bereidingswijze
Verwarm de olie in een grote pan op medium vuur. Voeg het gehakt toe en bak het ongeveer 5 minuten, roer ondertussen regelmatig, tot het gaar is. Voeg dan de kruiden toe en bak nog 2-3 minuten. Voeg de couscous toe en roer goed. Voeg dan de kipbouillon toe en roer. Breng het aan de kook en laat het ongeveer 20 minuten op het lage vuur zachtjes sudderen.
Voeg de doperwten, tomaten, peterselie en olijfolie toe en roer alles goed. Laat nog eens 10 minuten sudderen totdat de couscous gaar is en alle ingrediënten goed gemengd zijn. Breng als laatste op smaak met versgemalen peper en geraspte citroenschil.
Serveer de kofta met couscous direct uit de pan. Dien eventueel extra olijfolie toe. Smakelijk eten!
Conclusie
Kofta is een heerlijk en veelzijdig gerecht waar je heel veel verschillende smaken mee kunt maken. Of je nu kiest voor gehakt, gebraden of gebakken kofta; het bereidingsproces is vrij eenvoudig en het resultaat is altijd overheerlijk. Met dit recept kun je een heerlijke maaltijd maken in minder dan een uur, die je familie en vrienden zeker zal verrassen.