Knoedels

Knoedels zijn een kleine gehakte balletjes of bal van broodkruim die veel worden gebruikt voor het koken, bakken en grillen. Knoedels zijn een verscheidenheid aan gerechten met een diversiteit aan kruiden, groenten en vlees. Knoedels zijn een flexibel ingrediënt dat in veel culturen en verre landen terug te vinden is.

Koken van Knoedels

Knoedels
 koken, bakken, grillen

Knoedels kun je op verschillende manieren koken. De kooktijd is afhankelijk van de grootte van de knoedels. Kleine knoedels, zoals bloemknoedels, kunnen binnen 5 minuten klaar zijn. Grotere knoedels, zoals de grove knoedels, die gemaakt zijn van meergranen, kunnen tot 20 minuten nodig hebben om gaar te worden.

Koken van knoedels bestaat uit twee stappen, laten weken en koken. Eerst voeg je de knoedels toe aan lauwwarm water, een soeppan of bouillon, afhankelijk van de bereidingswijze. Laat de knoedels vervolgens 10-15 minuten, of tot ze gaar zijn, weken en voeg er dan kruiden aan toe afhankelijk van het gerecht dat je wilt bereiden. Kook de knoedels daarna in de bouillon tot ze gaar zijn. Giet het overtollige water of bouillon af en voeg vervolgens de saus toe.

Bakken van Knoedels

Bakken van knoedels bestaat uit twee stappen; voorbereiden en bakken. Eerst voeg je de knoedels toe aan een kom met water met wat zout. Bak de knoedels daarna in boter of olie op middelhoog vuur tot ze knapperig zijn. Als de knoedels klaar zijn, voeg je de kruiden toe.

De baktijden van knoedels varieert afhankelijk van de grootte. Vooral kleine knoedels, zoals bloemknoedels, bak je binnen 3-5 minuten in boter of olie. Grove knoedels, die gemaakt zijn van spelt- of tarwemeel, hebben iets langere baktijden, dat wil zeggen 10-15 minuten.

Grillen van Knoedels

Grillen van knoedels bestaat uit twee stappen; voorbereiden en grillen. Eerst voeg je de knoedels toe aan koud water met wat zout. Laat de knoedels zo’n 15-20 minuten weken. Breng daarna de knoedels op smaak met de kruiden die je wil gebruiken.

De grilltijden van knoedels varieert afhankelijk van de grootte. Kleine knoedels, zoals bloemknoedels, bak je binnen 5-10 minuten goudbruin. Grove knoedels, die gemaakt zijn van gerst- of speltmeel, hebben langere grilltijden, dat wil zeggen 20-30 minuten.

Recept om Knoedels te maken

Om knoedels te maken kan je onderstaand recept gebruiken:

Gevulde Knoedels

Ingrediënten:

 • 200 g meel
 • 2 eieren
 • 200 ml lauwwarm water
 • verse dille en peterselie, naar smaak
 • 1 ui, fijngesneden
 • 400 g gehakt
 • 1 eetlepel olijfolie
 • zout en peper, naar smaak

Bereidingswijze:

 1. Voeg de meel, eieren, zout en peper toe aan een kom. Meng het met een klopper. Giet hier langzaam het lauwwarm water bij en kneed het tot een soepel deeg.
 2. Verwarm de olijfolie in een koekenpan. Voeg de ui toe en bak deze 2-3 minuten. Voeg de gehakt en de kruiden toe en bak het gehakt nog 4-5 minuten. Laat het gehakt afkoelen.
 3. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en maak hier bolletjes van. Rol de bolletjes met een deegroller dun uit. Leg een lepel gehakt op elk plakje deeg en vouw het deeg dicht. Rol de knoedels vervolgens met je handen iets verder uit.
 4. Kook de knoedels in lauwwarm water met wat zout in 8-10 minuten.

Slotopmerking

Knoedels zijn een populair ingrediënt in verschillende gerechten over de hele wereld. Koken, bakken en grillen van knoedels is een eenvoudig proces waarvoor je weinig tijd en ingrediënten nodig hebt. Knoedels zijn flexibel in hun gebruik en bereidingswijze en kunnen worden gegeten als een hoofdgerecht op zichzelf of als onderdeel van een gerecht.

Het recept voor gevulde knoedels dat hierboven is vermeld is een eenvoudig en lekker gerecht met knoedels als hoofdingrediënt. Knoedels kun je natuurlijk ook gebruiken voor andere gerechten, zoals soepen, sauzen en salades. Of wat dacht je van een heerlijke roerei met knoedels voor het ontbijt? Probeer zelf verschillende gerechten met knoedels en geniet.

Plaats een reactie