Kikkererwten

Kikkererwten, ofwel kikkererwtjes, is een gewaardeerde Belgische lekkernij. Het is een van de meest populaire gerechten in Nederland. Het is een lekker, vers, knapperig en stevig gerecht dat uit een combinatie van kikkererwten, boter, kruiden en andere ingrediënten bestaat. Kikkererwten bereiden is een kunst, maar met de juiste ingrediënten, en de juiste kook- of baktechnieken, zullen zelfs de meest onervaren koks er een delicatesse van maken.

Voorbereiding

Kikkererwten
 koken, bakken, grillen

Voordat je begint met het bereiden van kikkererwten is het belangrijk dat je de kikkererwten eerst goed wast en schoonmaakt. Hierna kan je ze gedurende een periode van een paar uur weken in koud water. Zo kunnen de kikkererwten alvast hun kleur, smaak en textuur behouden.

Koken of bakken

Het is verstandig om te beginnen met het koken van de kikkererwten. Dit kan je doen door de kikkererwten in een pan met ruim koud water te doen, en deze vervolgens op het vuur te zetten. De kikkererwten zullen na ongeveer 20-30 minuten kokend zacht worden. Wees hierbij echter voorzichtig, want als hij te lang kookt, zal hij uiteindelijk zacht en smakeloos worden.

Je kan de kikkererwten ook bakken. Verwarm hiervoor eerst de boter of olie in een koekenpan. Voeg daarna de kikkererwten toe en bak ze gedurende 10-20 minuten op middelhoog vuur. De kikkererwten zullen hierbij knapperig en sappig worden. Proef daarna of de kikkererwten gaar zijn. Als ze nog niet gaar genoeg zijn, kan je nog een paar minuten langer bakken.

Grillen

Als je de kikkererwten wil grillen, maak ze dan eerst goed schoon en dep ze goed droog met keukenpapier. Leg de kikkererwtjes dan op een stuk aluminiumfolie op de grill en rooster ze gedurende 5-10 minuten. Draai daarna de kikkererwten om en bak ze nog eens 5-10 minuten aan de andere kant. Proef daarna of de kikkererwten gaar zijn en of ze de gewenste crunch hebben.

Recept

Hieronder vind je een recept voor de Kikkererwt Curry. Dit is een lekker gerecht dat binnen een half uur klaar te maken is. Je kan deze curry serveren als bijgerecht of alleen als hoofdgerecht. De ingrediënten die je nodig hebt voor dit recept zijn: 500 gram kikkererwten, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels olie, 1 eetlepel suiker en 3 eetlepels kerrie.

Verwarm de olie in een grote pan en voeg de ui en knoflook toe. Bak deze ongeveer 5 minuten totdat ze licht bruin zijn. Voeg vervolgens de kikkererwten, suiker en kerrie toe. Roer alles goed door elkaar en laat het 10-15 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe zachtjes om het aan fruiten te voorkomen. Breng de curry vervolgens op smaak met zout en peper. Serveer het als bijgerecht of als hoofdgerecht met rijst of naanbrood.

Kikkererwten kunnen op verschillende manieren klaargemaakt worden, zoals koken, bakken of grillen. Door de juiste ingrediënten, kooktechnieken en kooktijden te gebruiken, kun je een heerlijk gerecht maken. Zoals de Kikkererwt Curry, een lekker, crocant en stevig gerecht dat uit een combinatie van kikkererwten, boter, kruiden en andere ingrediënten bestaat.

Plaats een reactie