Kibbeh: Het heerlijke Midde-Oosterse gerecht

Kibbeh is een bekend gerecht uit het Midden-Oosten, vooral Syrië, Libanon en Jordanië. Het is een heerlijk gerecht dat gegeten wordt als hoofdgerecht, maar ook als voorgerecht met salade. Het is een simpel maar zeer smakelijk gerecht dat meerdere gedaanten heeft. Kibbeh kan gekookt, gebakken of gegrild worden en is een veelzijdig gerecht dat veel verschillende smaken kan hebben. Ben je benieuwd naar wat kibbeh is en hoe je het klaarmaakt? Lees dan snel verder.

Wat is Kibbeh?

Kibbeh
 koken, bakken, grillen

Kibbeh is een traditionele gerecht uit het Midden-Oosten. Het is gemaakt van een mengsel van gehakt, tarwe, ui en specerijen, waar water aan toegevoegd kan worden. Het gehaktmengsel wordt vaak gevormd tot een soort bal of brij, maar het kan in verschillende vormen gevormd worden, zoals patty’s die rond, plat of cilindrisch kunnen zijn. Kibbeh is vaak verrijkt met noten, gedroogde pruimen of andere ingrediënten.

Hoe Kibbeh te Koken, Bakken of Grillen

Je kunt kibbeh koken, bakken of grillen, afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je voor het bereiden van het gerecht hebt. Het koken van kibbeh neemt het meeste tijd in beslag, maar het resultaat is een zacht gerecht met een heerlijke, geurige smaak. Door kibbeh te bakken of te grillen, krijg je een knapperiger, krokantere textuur. Als je kibbeh koopt in de winkel, kun je kiezen uit verschillende kant-en-klare, door de leverancier voorgevormde kibbeh voor het koken, bakken of grillen.

Kooktijd en Baktijd van Kibbeh

De kooktijd van kibbeh varieert, afhankelijk van de grootte van de kibbeh. Kleine stukjes kibbeh, zoals in de vorm van patty’s, kunnen in zo’n 10-15 minuten gaar zijn. Grotere stukken kunnen tot 40 minuten duren om gaar te worden. Als je kibbeh bakt of grillt, is de bak- en grilltijd vaak korter dan bij koken. Kibbeh bakken in een hete pan met wat olie of boter, duurt meestal 5-10 minuten. Bij het gebruik van de oven of de grill, zal de levertijd 15-20 minuten in beslag nemen. Als je kibbeh gaat grillen, let er dan op dat je het op een middelhoog pitje houdt en niet op te hoog vuur.

Een Recept om Kibbeh Te Koken

Je kunt kibbeh op verschillende manieren maken. Hier volgt een recept om kibbeh te koken.

  • Je hebt nodig: 1 kg gehakt, 300 g tarwe, 2 grote uien, 2 eetlepels komijnpoeder, 2 theelepels korianderpoeder, 1 theelepel paprikapoeder, 2 teentjes knoflook, 150 ml water, zout en olie naar smaak.
  • Begin met het fijnwrijven van de uien, knoflook en gehakt samen. Voeg hierbij de specerijen en meng goed.
  • Voeg daarna geleidelijk wat water toe aan het mengsel en meng het goed. De optimale consistentie van de kibbeh-deeg is als een stevige pastei. Als het te droog is, voeg dan wat meer water toe.
  • Voeg als laatste de tarwe toe en kneed het deeg nog eens goed door.
  • Verdeel het deeg in porties. Rol hier vervolgens balletjes van en vorm deze dan verder tot cilinders of schijven.
  • Kook de kibbeh vervolgens af in kokend water met zout. Laat de kibbeh zo’n 20-30 minuten koken tot deze gaar is.
  • Serveer de kibbeh met salade, twee knoflooksaus en hummus.

Conclusie: Kibbeh

Kibbeh is een Midden-Oosters gerecht dat vaak als hoofd- of voorgerecht gegeten wordt. Het is een veelzijdig gerecht dat op verschillende manieren gemaakt kan worden, zoals koken, bakken of grillen. De tijd waarmee het gerecht gaar is verschilt, afhankelijk of je het kookt, bakt of grillt. Kibbeh is gemakkelijk te bereiden en is een smakelijk gerecht. Probeer het eens!

Plaats een reactie