Kedgeree

Waar komt Kedgeree vandaan?

Kedgeree
 koken, bakken, grillen

Kedgeree is een heerlijk gerecht afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk waar het al vaker dan 100 jaar een populair gerecht is. Het is afgeleid van een Aziatisch gerecht dat wordt gemaakt met gedroogde vis, rijst,(look)boter en indiase kruiden. De naam komt mogelijk van de Indiaanse kruid curry, of van het woord Kichari, dat alleen in India wordt gebruikt voor een soort linzenschuim uit de moedercultuur van Kedgeree. In de loop der jaren is Kedgeree een compleet andere maaltijd geworden en is het een heerlijk ontbijtgerecht geworden. Kedgeree is populair in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in andere continenten, waaronder Afrika, Nieuw-Zeeland en Australië. In de Verenigde Staten wordt Kedgeree ook vaak geserveerd als brunch.

Hoe maak je Kedgeree?

Kedgeree is een uitgebreide maaltijd die kan worden gebruikt voor ontbijt, lunch of diner. Omdat Kedgeree niet al te veel tijd in beslag neemt, is het een ideaal gerecht om tijdens het weekend of op speciale feestjagen te serveren. Hieronder staat een recept om Kedgeree met kippen- en zalmfilet te maken.

Recept

Benodigdheden:

 • 1 kop langkorrelijst
 • 4 kopjes water
 • 2 eetlepels boter
 • 1 ui, gehakt
 • 2 theelepels garam masala poeder
 • 1/2 theelepel gemalen komijn
 • 1 eetlepel kerriepoeder
 • 2 kippenfilé’s, gesneden in stukjes
 • 2 zalm filets, gesneden in stukjes
 • zout en peper naar smaak
 • 2 eetlepels citroensap
 • 2 eetlepels gehakte koriander

Bereiding:

 1. Doe de rijst in een steelpan en voeg het water toe. Breng het aan de kook en voeg wat zout toe. Laat de rijst 10 minuten koken, voeg daarna de boter toe en roer alles goed door. Draai de warmte lager en laat de rijst nog eens 10-15 minuten koken. Haal de pan van het vuur en doe het deksel erop.
 2. Verwarm een klein beetje olie in een koekenpan en voeg de uien toe. Bak de uien tot ze lichtbruin zijn en voeg de garam masala, gemalen komijn en kerriepoeder toe. Bak alles enige minuten mee.
 3. Voeg vervolgens de kippen- en zalm filetstukjes toe en bak 5-8 minuten, of tot de vis gaar is. Breng het gerecht op smaak met peper en zout en voeg tenslotte de citroensap toe.
 4. Rasp de koriander grof en voeg dit samen met de rijst toe aan het kippen- en zalm-mengsel. Roer alles goed door elkaar en verwarm het gerecht nog een minuut of 4.
 5. Serveer de Kedgeree warm, eventueel in combinatie met een honing-mosterdsaus.

Kook-, bak- of grilltijden van Kedgeree

Kedgeree is een relatief snel te maken gerecht. De totale bereidingstijd is ongeveer 30 minuten en bestaat uit het koken van de rijst, het bakken van de uien, kip en zalm en het verwarmen van de koriander.

Het koken van de rijst neemt meestal ongeveer 20 minuten in beslag. Voeg na 10 minuten de boter toe, zodat de rijst mooi krokant wordt. Het is belangrijk om de rijst niet te lang te koken, anders kan de rijst slap en te porieachtig worden.

Daarna neemt het bakken van de uien, kip en zalm ongeveer 8 minuten in beslag. Breng de stukjes vlees of vis aan met wat olie, zodat de stukjes mooi bruin kunnen worden als ze bakken. Bak ze lekker gaar, maar pas op dat je ze niet te gaar bakt of te dik snijdt, anders worden ze te hard als je ze eet.

Tot slot neemt het verwarmen van de koriander 3-5 minuten in beslag. Voeg de koriander de laatste minuut of twee toe aan de pan, zodat de smaak van de koriander goed tot zijn recht komt.

Een heerlijke maaltijd met Kedgeree

Kedgeree is een volledige maaltijd die rijk is aan eiwitten door de vis, kippen- of zalmfilet en andere kruiden. Bovendien is het een maaltijd die zeker zal smaken bij ieders voorkeuren. Je kunt Kedgeree zo eten zoals hij is, of je kunt er andere ingrediënten aan toevoegen, zoals ham of gebakken eieren, om het nog lekkerder en kleurrijker te maken. Je kunt Kedgeree bovendien combineren met een saus, zoals een honing-mosterdsaus, of er andere groenten aan toevoegen. Ook kun je Kedgeree serveren met naan breads of chapatis. Je kunt er ook voor kiezen om Kedgeree als een snack te serveren, bijvoorbeeld met crème fraiche of hummus. Een heerlijke maaltijd met Kedgeree. Kedgeree is een ideale maaltijd voor iedereen die op zoek is naar een kleurrijk en werelds gerecht.

Plaats een reactie