Jicama

Jicama is een knolgewas dat veel wordt gebruikt in de Tex-Mex-keuken. Het is een knapperige en licht zoete, knolvormige wortel. Het wordt meestal rauw gegeten, maar het kan ook gekookt, gebakken of gegrild worden. Jicama heeft een lange geschiedenis en is al duizenden jaren een populair gewas in Centraal- en Zuid-Amerikaanse culturen. Het is een heerlijk, knapperig gerecht dat eenvoudig en snel klaar is, waardoor het een perfecte aanvulling is op alle soorten maaltijden.

De voordelen van jicama

Jicama
 koken, bakken, grillen

Jicama is een bron van vezels, wat van vitale belang is voor een goede spijsvertering. Het bevat weinig calorieën, wat betekent dat het een goede snack is voor mensen die op hun gewicht letten. Ook bevat het vitamine C en antioxidanten die het immuunsysteem kunnen versterken en helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Jicama bevat ook mineralen zoals kalium en magnesium, waarvan bekend is dat ze goed zijn voor het hart, de bloeddruk en andere organen. Als je merkt dat je op één of andere manier gebrek aan vitamines hebt, zou jicama een goede bron kunnen zijn om die vitamines aan te vullen.

Hoe maak je een lekker gerecht met jicama?

Jicama is een veelzijdig gewas dat kan worden gebruikt in warme of koude gerechten. Je kunt het bakken, grillen of koken, afhankelijk van wat je wilt bereiken in je maaltijd. Hieronder staan enkele tips bij het koken, bakken en grillen van jicama.

Kooktijden Jicama:

Als je jicama gaat koken, begin dan met schillen en in kleine stukken snijden. Voeg de stukken jicama toe aan water en breng het aan de kook. Kook het jicama dan 10-15 minuten voordat je het uit het water haalt. Als je het jicama langer dan 15 minuten kookt, wordt het voedzamer, maar ook zachter. Jicama wordt dus het best kort gekookt.

Baktijden Jicama:

Als je jicama gaat bakken, heb je koude of warme olie nodig. Verwarm de olie op middelhoog vuur en voeg de stukken jicama toe. Bak de jicama dan 5-7 minuten of totdat het goudbruin en knapperig is. Proef voortdurend om te voorkomen dat de jicama te gaar wordt.

Grilltijden Jicama:

Als je jicama gaat grillen, moet je beginnen met het schillen en in dunne plakjes snijden. Leg de plakjes jicama op de hete grill of barbecue. Grill de jicama dan ongeveer 4-5 minuten aan beide zijden, of totdat het goudbruin en knapperig is. Perfect gegrild jicama krijgt een complexe smaak die goed past bij vele andere gerechten.

Recept: Jicama salade

Dit recept is een gemakkelijk en gezond alternatief voor frisse salades. Het is perfect als lunch of als salade bij je hoofdmaaltijd. Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 jicama
  • 1 komkommer
  • 10 cherrytomaatjes
  • 2 el olijfolie
  • 2 el citroensap
  • Peper, naar smaak

Schil en snijd de jicama in dunne plakjes. Schil en snijd de komkommer in plakken. Snijd de tomaatjes doormidden. Meng alle ingrediënten met elkaar in een grote kom. Voeg de olijfolie, citroensap en peper toe en meng het geheel goed. Je kunt de salade direct opdienen, of laat het een paar minuten staan om de smaken beter te laten intrekken.

Deze jicama salade is een perfecte maaltijd als het weer warm is. Neem jicama mee naar een picknick of maak thuis een bord salade. Het is een gezonde en verfrissende maaltijd! Eet smakelijk.

Plaats een reactie