Iberico varkensvlees is een van de lekkerste vleessoorten die er bestaat. Het is mals en heeft een intense smaak met licht zoetige tonen. Het is afkomstig van de zwarte Iberische varkens, die voornamelijk voorkomen in Spanje en Portugal. Iberico varkensvlees is dus heel bijzonder omdat het alleen in deze delen van Europa voorkomt. De Iberische varkens voeden zich voornamelijk met acorns, ook wel beukennoten genoemd, waardoor het vlees een hele unieke smaak heeft. Door de bijzondere voeding en de lange kook- of grilltijd, is Iberico varkensvlees malser en smaakvoller dan ander varkensvlees.
Iberico varkensvlees klaarmaken
Er zijn verschillende manieren om Iberico varkensvlees klaar te maken. Je kunt het gebruiken voor de bereiding van diverse recepten zoals stoofpotten, gerechten met sauzen, soepen en gebakken gerechten. Iberico varkensvlees heeft een hogere kooktijd en langere baktijden nodig in vergelijking met ander vlees. Afhankelijk van de gerecht dat je klaarmaken, kun je de bovenstaande bereidingswijze toepassen. Hierbij een aantal voorbeelden:
- Stoofpot: wok het vlees kort en voeg daarna een kruidendressing toe. Voeg vervolgens groenten en bouillon toe en laat het geheel vervolgens ongeveer 2 uur zachtjes koken, waarna het vlees zacht en gaar is.
- Klaargemaakte gerechten met sauzen: de bereidingstijd hangt af van de soort saus waarmee je het vlees klaarmaakt, maar het kan ongeveer 45-60 minuten duren, afhankelijk van het recept dat je kiest.
- Gebakken vlees: Bak het vlees op hoge temperatuur in de oven of in de pan gedurende ongeveer 15-20 minuten, of totdat het gaar is.
- Geroosterd vlees: Plaats het vlees op een rooster en rooster het vlees ongeveer 10-15 minuten of totdat het gaar is.
Zorg er altijd voor dat je het vlees goed gaar maakt, zodat het vlees lekker mals is. Let er hierbij wel op dat het vlees niet te gaar wordt. Het is dan te droog. Dit geldt voor alle bereidingswijzen.
Recept met Iberico varkensvlees
Dit vestrecept met Iberico varkensvlees is super lekker en bovendien makkelijk om te bereiden. Je kunt het maken als hoofdgerecht of als bijgerecht. Het heeft ongeveer 45 minuten nodig om klaar te maken.
Ingrediënten
- 500 g Iberico varkensvlees
- 1 gesnipperde ui
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 50 ml olijfolie
- 200 g zoete aardappelen, in blokjes
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 el rode wijnazijn
- 2 el groene olijven, fijngehakt
- 2 el oregano
- 2 el rozemarijn, fijngehakt
- ½ el zout en peper naar smaak
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Verhit de olijfolie in een grote ovenschaal en voeg de uiten toe. Laat de uiten op laag vuur zachtjes fruiten gedurende 5 minuten.
- Voeg he knoflook toe en bak nog enkele minuten.
- Voeg vervolgens het Iberico varkensvlees, de zoete aardappelblokjes, de rode wijnazijn, de olijven, de oregano, de rozemarijn, het zout en de peper toe. Meng alles goed.
- Dek de schaal af met aluminiumfolie en plaats het vlees in de oven. Bak het vlees gedurende 45 minuten.
- Haal het vlees uit de oven en serveer het met warme aardappels en een salade.
Conclusie
Als je de tijd neemt om Iberico varkensvlees correct te bereiden, kun je van een overheerlijk en smaakvol gerecht genieten. Er zijn verschillende manieren waarop je Iberico varkensvlees kunt bereiden. Maar je kunt ook gebruikmaken van diverse recepten die je dankzij internet en kookboeken kunt vinden. Door Iberico varkensvlees aan je menu toe te voegen, breng je wat unieks en bijzonders op tafel, waar je naast malsheid, ook intens smaakgenot aan kunt beleven.