Hindegebraad

Hindegebraad is een zeer populaire vleesgerecht dat met name in Nederland wordt gegeten. Het wordt gemaakt van gekruide rundvlees dat wordt gebakken of gegrild. Het is een mooi stuk vlees waarvan je echt kunt genieten. Er zijn tal van manieren om Hindegebraad te bereiden en het wordt zowel warm als koud gegeten. In dit artikel bespreken we hoe je het lekkerste Hindegebraad klaarmaakt door middel van bakken, koken of grillen.

Bereiden

Hindegebraad
 koken, bakken, grillen

Om te beginnen is het belangrijk dat het vlees goed gekruid is. Strooi hierbij vooral wat grove peper en wat gemalen kruiden over. Laat het vlees een half uur staan, zodat het alle smaakstoffen goed kan absorberen. Dit is een zeer belangrijk stap, want als het vlees niet goed gekruid is kan het een wat saaie smaak hebben.

Bakken

Als je Hindegebraad gaat bakken, kun je dit in boter of olijfolie doen. Dit kan op verschillende temperatuur gedaan worden. Als je het op laag vuur bakt, kun je ervoor kiezen om het op vrij lage temperatuur te bakken. Op deze manier kan je de smaak van het vlees het beste behouden. Als je het op wat hogere temperatuur bakt, krijgt het vlees een lekkere goudbruine kleur. Naarmate de tijd vordert, kun je de temperatuur iets verhogen om het vlees perfect gaar te bakken. Het bakken van het vlees duurt ongeveer 15 minuten. Let er wel op dat je het vlees regelmatig omdraait zodat het aan alle kanten gaar wordt. Als het vlees klaar is, kun je het serveren met wat aardappels, groenten of rijst.

Een recept voor gebakken Hindegebraad is als volgt:

Recept: Gebakken Hindegebraad

Ingrediënten:

 • 1 kg hindegebraad
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
 • 4 eetlepels boter
 • 1 theelepel peper
 • 2 theelepels zout
 • 2 theelepels gemalen kruiden naar smaak

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
 2. Meng in een kom de olijfolie, knoflook, boter, peper, zout en kruiden.
 3. Pel het vlees en dep het droog met keukenpapier.
 4. Leg het vlees in een ovenschaal en besmeer het met de olijfoliemengeling.
 5. Zet de ovenschaal in de oven en laat het vlees 15 minuten bakken.
 6. Draai het vlees om en bak het nogmaals 15 minuten.
 7. Serveer het vlees met wat aardappels, groenten of rijst.

Koken

Hindegebraad kun je ook koken in combinatie met andere ingrediënten zoals aardappelen, groenten, champignons of stroganoff. Zoals eerder vermeld, is het belangrijk dat het vlees goed gekruid is. Voeg hierbij wat grove peper en wat gemalen kruiden en wat knoflook teentjes. Zet dan het vuur aan en leg het vlees in een pan en voeg wat water toe. Als het water kookt, kun je vervolgens nog wat aardappels en groenten toe voegen. Je kunt het vlees zo 15 minuten laten koken. Laat daarna het vuur staan en laat het nog 10 minuten staan zodat het vlees zacht wordt. Maak het geheel af met wat verse peterselie of een saus en serveer het gerecht warm.

Grillen

Grillen is een goede manier om heerlijk krokant gebraad te maken. Zorg er eerst voor dat je je barbecue of grill goed hebt voorbereid. Zet de grill aan en wacht totdat hij lekker heet is. Leg het vlees aan de kant van de barbecue waar geen direct vuur is. Laat het vlees daar ongeveer 10 minuten liggen. Draai het vlees daarna om en laat het weer een 10 minuten liggen. Voeg als het nodig is nog wat olijfolie of boter toe zodat het vlees niet uitdroogt. Je kunt er voor kiezen om het vlees in deze tijd af te dekken met aluminiumfolie. Zo kan het vlees nog wat extra vochtigheid vasthouden. Als het vlees na 20 minuten is gegaard, kun je het vlees serveren. Deze manier van grillen geeft een heerlijk krokant korstje aan het vlees.

Hindegebraad biedt een aantal heerlijke kook- en bakmogelijkheden. Door het vlees goed gekruid en gegaard te maken, kun je er een lekker stuk vlees van maken. Door te bakken, koken of grillen kun je het vlees precies zo steeds iets anders krijgen. Doe bijvoorbeeld eens iets extra’s door het vlees af te dekken met wat aluminiumfolie als je gaat grillen. Zo kun je verschillende smaken krijgen waardoor het aantrekkelijker wordt om variatie aan te brengen in de bereiding van Hindegebraad.

Plaats een reactie