Hazenbout

Hazenbout is een populair ingrediënt in de Nederlandse keuken en is verkrijgbaar in kant-en-klare pakken of los als vlees om te koken, bakken of grillen. Hazenbouten hebben een licht, nootachtig vlezige smaak en hun technieken van koken, bakken of grilleren kunnen lekkereresultaten opleveren. Hieronder geven we een korte beschrijving van hoe je Hazenbout het beste kunt klaarmaken.

Koken van Hazenbout

Hazenbout
 koken, bakken, grillen

Als je Hazenbout wilt koken, is het belangrijk om te weten dat het een taai stuk vlees is dat tijd nodig heeft om te gaar te worden. U kunt dit en zachte vleesbotersoorten koken met een lange, lage kooktijd om het vlees teder en smakelijk te maken. In de meeste gevallen duurt het koken van een Hazenbout ongeveer 1 ½ uur. We raden u aan het vlees in kleinere stukken te snijden en het koken te beginnen als de watertemperatuur net onder het kookpunt is.

Verminder de temperatuur van het water naar een rustig, laag kookpunt na het binnendringen van de Hazenbout. Gebruik geen kokend water, omdat dit een bitter smakende borst zal produceren. Als u het vlees gaar wilt maken, verwarm het water tussendoor af en toe. Als uw Hazenbout klaar is, haal dan het vlees uit het water en koud water over de pot stromen om te voorkomen dat het verder gaart.

Bereiding van Hazenbout

Bakken is een andere techniek om Hazenbout te bereiden. U moet de Hazenbout goed bestrooien met zout en peper en vervolgens in een warme, ovenbestendige koekenpan plaatsen. Bak de Hazenbout zo’n 5-7 minuten op een hoge temperatuur. Daarna draai je het vuur lager en laat je nog eens 7-10 minuten bakken, of tot dat het vlees donkerbruin is aan de bovenkant. Bak het vlees aan beide kanten, wat ongeveer 8 tot 10 minuten duurt.

Als je Hazenbout aan het bakken bent, vergeet dan niet de ‘resttijd’.Laat het vlees na het bakken nog 5-10 minuten rusten, zodat het goed gaar is, vooral als je het bak in een flinke plak. Als je het vlees klaar om te serveren, snijd dan het vlees diagonaal tegen de draad en plaatst het op een warm bord.

Barbecue van Hazenbout

Gerookte Hazenbout is een geweldige manier om heerlijk gebarbecuede en smakelijkere Hazenbout te maken. Om te roken, kunt u de Hazenbouten op de grill plaatsen of u kunt de Hazenbouten in een roker gebruiken. U kunt houtsnippers of houtschilfers gebruiken om het vlees te aromatiseren. U kunt ook kant-en-klare rookmengsels of uw eigen kruidenmengsel gebruiken. Gebruik een tandenstoker om de dikte van het vlees te controleren of investeer in een thermometer om de temperatuur van het vlees te meten.

De meeste mensen roken Hazenbout als een eerste stap voor het bereiden, zoals het bakken of koken. U kunt het bijvoorbeeld gedurende 10-12 uur laten roken op een temperatuur van 75-95 graden Celsius. Na het roken, kun je de Hazenbout laten rusten en dan de kook-, bak- of griltechnieken afronden. Als u de Hazenbout aan de grill plaatst, duurt het ongeveer 8-10 minuten om kleine stukken vlees te koken en 10-15 minuten voor grote stukken.

Recept: Hazenbout op Italiaanse wijze

Hieronder volgt een recept voor een lekkere maaltijd die u kunt bereiden met Hazenbout. Dit is voor 4 personen.

Ingrediënten:

 • 4 Hazenbouten
 • 1 ui, fijngesnipperd
 • 400 g tomatensaus
 • 2 eetlepel verse basilicum, fijngesneden
 • Zout en peper naar smaak
 • Olijfolie, voor bakken

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 350 graden.
 2. Verwarm de olijfolie in een pan en voeg de fijngehakte ui toe. Roerbak de ui tot het glazig is.
 3. Voeg de tomatensaus en de basilicum toe aan de pan en laat het mengsel 3-4 minuten sudderen.
 4. Plaats de Hazenbout in een ovenvaste schaal en bedek ze met de tomatensaus. Voeg zout en peper toe naar smaak.
 5. Plaats de schotel in de oven en bak de Hazenbout ongeveer 30 minuten.
 6. Serveer de Hazenbout met de tomatensaus en geniet van uw gerecht!

Conclusie

Hazenbout kan worden gebruikt om een verscheidenheid aan heerlijke maaltijden te bereiden, afhankelijk van de techniek die u gebruikt. Met de gegeven informatie in dit artikel kan een kok de verschillende kook-, bak- en grilltechnieken gebruiken om een voedzaam, smakelijk gerecht te bereiden met Hazenbout. Rekening houdend met de kook-, bak- en grilltijden, kunt u een heerlijke maaltijd bereiden met deze populair ingrediënt.

Plaats een reactie