Ham is een veelgebruikt gerecht waarvan er talloze manieren zijn om het te koken, bakken of grillen. Ham staat bekend om zijn smaak, maar ook om zijn veelzijdigheid; dus wat je ook kiest om ermee te doen, er zijn tal van opties. Of je nu een klassiek gerecht zoekt, zoals ham met spinazie, of een modern, verfijnde maaltijd zoals aardappel- en chevre-croquettes met ham, hier vind je informatie over de verschillende manieren waarop je er een lekker maaltijd van kunt maken.
Hoe kook je, bak je of gril je ham?
De manier waarop je ham klaarmaakt hangt af van het type. Verse ham is het beste in stukken gesneden, vervolgens gekookt, gebakken of gegrild. Verpakte ham, zoals gerookte of gekookte ham, kan in het midden worden gesneden en direct in het midden worden geserveerd, of in een ovenschotel met aardappelpuree of andere groenten. U kunt ook een kant-en-klare gepofte aardappel serveren met kleine stukjes gerookte of gekookte ham er bovenop. Verpakte ham is ook geschikt om als sandwichvulling te gebruiken, of bestrooid over salades.
Hieronder volgen enkele suggesties voor serveertijden, baktijden en grilltijden voor ham:
- Gekookte ham: Kook ongeveer 8-10 minuten per pond. Verwarm oven voor op 325 ºF en plaats ham in een ovenschaal. Plaats de schaal in de oven en kook tot de binnentemperatuur 150-160 ºF is.
- Gerookte ham: Bak ongeveer 10-15 minuten per pond. Verwarm oven voor op 325 ºF. Plaats ham in een ovenschaal en plaats de schaal in de oven. Bak tot de binnentemperatuur 150-160 ºF is.
Werp nog een klein laagje honing of mosterd over om wat smaak toe te voegen. - Gegrilde ham: Grill ongeveer 5-10 minuten per kant. Verwarm grill voor op middelhoog vuur. Plaats ham op de grill en draai om tot de binnentemperatuur 150-160 ºF is.
Ham krijgt een mooi krokant korstje als je het bestrijkt met honing of mosterd.
Het bereiden van ham is een kunst in zichzelf en je kunt er heel creatief mee zijn. Geniet van je ham met een aantal heerlijke salades of aardappelpuree en andere groenten als bijgerechten. Hier volgt een simpel recept om ham te koken, bakken of grillen naar keuze:
Ham met bruine suiker en honing
Ingrediënten:
- 1 lb ham, gekookt, gerookt of gegrilld
- 3 el bruine suiker
- 2 el honing
- 1 tl kruiden naar keuze (optioneel)
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 400 ºF.
- Leg de ham in een ovenschaal en bestrijk met honing en bruine suiker.
- Optioneel: voeg kruiden toe.
- Plaats de schaal in de oven en bak de ham ongeveer 10-15 minuten of tot de binnentemperatuur van de ham 150-160 ºF is.
- Serveer de ham warm als bijgerecht of op brood.
Ham is een populaire keuze voor als je een smakelijke maaltijd wil bereiden. Het is goedkoop, verkrijgbaar en gemakkelijk te bereiden met een beetje creativiteit. In dit artikel hebben we gekeken naar enkele tips en trucs voor het koken, bakken of grillen van ham, verschillende kook- en baktijden, en een voorbeeldrecept. Met de informatie hier kun je je gastheer- of gastvrouwskwaliteiten verbeteren en ervoor zorgen dat je de volgende keer dat je ham gaat maken, een gerecht voorschotelt waar iedereen van zal genieten.