Hake

Wat is Hake?

Hake
 koken, bakken, grillen

Hake is een veelgebruikte vissoort in de mediterrane keuken. Het is een zoetwatervis, die wordt geprezen vanwege zijn lage vetgehalte en heerlijk zachte structuur. Hake is vaak te koop in een ingevroren of gerookte versie en is een smakelijke, gezonde manier om vis binnen te krijgen.

Hoe kook je met Hake?

Hake kan op verschillende manieren kcaargemaakt worden. Het is belangrijk dat de vis volledig ontdooit is alvorens je deze gaat koken.

Koken

Koken met Hake is een eenvoudig proces. Voeg een kleine portie olie toe aan een warme pan en wacht totdat deze heet is. Leg de Hakefilets in dit hete olie en kook deze gedurende 3-4 minuten, afhankelijk van de dikte van de filet. Draai de filets om na de helft van de kooktijd en kook de filets aan beide kanten helemaal gaar.
Verwijder de filets uit de pan en serveer direct. Je kunt de vis ook marineren voor het koken om het extra smaak te geven.

Bakken

Hake kan ook heerlijk gebakken worden. Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de ingevroren filets bij elkaar in een ovenschaal en bedek deze met een laagje olijfolie, knoflookpoeder, zout, peper en je favoriete kruiden naar smaak. Bak de filets vervolgens gedurende 12 tot 15 minuten.

Grillen

Hake kan ook gegrild worden. Verwarm de grillpan op een hoge temperatuur en voeg een laagje olie toe. Leg de filets met de huid van de vis naar beneden in de pan en kook gedurende 3-4 minuten, of totdat de huid goudbruin en krokant is. Draai de filets om en kook verder voor nog eens 3-4 minuten.

Recept voor Hake

Hier volgt een heerlijk recept waarin Hake wordt gebruikt.

Gebakken Hake met Pesto Scallion Couscous

Ingrediënten
• 2 Hake filets
• 2 eetlepels olijfolie
• 1 teentje knoflook, fijngesneden
• 2 theelepels paprikapoeder
• 1 theelepel citroenzout
• ¼ theelepel peper
• ½ kopje Pesto
• 2 koppen gekookte couscous
• 2 eetlepels bloedsinaasappelsap
• 1 kopje fijngehakte scallion

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200°C
2. Leg de Hake filets in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie, knoflook, paprikapoeder, citroenzout en peper.
3. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak de filets voor 12-15 minuten.
4. Verwarm de couscous volgens de verpakking.
5. Voeg de pesto, sinaasappelsap en fijngehakte scallion toe aan de couscous en meng alles goed door elkaar.
6. Serveer de gebakken Hake met de Pesto Scallion Couscous.

Hoe kies je een goede Hake?

Als je Hake wil kopen, is het belangrijk om te beseffen dat er vele soorten in de markt zijn. Elk van deze versies heeft een ander vetgehalte en een ander smaak. Koop een verse vis met helder, glanzend vel. Voel aan of deze stevig aanvoelt, de schubben mogen niet loslaten.

Hake kan ook ingevroren worden gekocht, deze is klaar om te gebruiken in gerechten. Als je kiest voor de gerookte versie, pas dan op met het zoutgehalte. Dit kan zorgen voor een te zoute smaak aan het gerecht.

Gevolgtrekking

Hake is een veelgebruikte vissoort in de mediterrane keuken, vaak te koop in een verse, ingevroren of gerookte versie. Hake kun je op verschillende manieren klaarmaken, van koken in de pan tot bakken in de oven en grillen in de grillpan. Hake is een smakelijke, gezonde manier om vis binnen te krijgen en past prachtig bij een gevarieerd dieet. Koop je Hake bij een betrouwbare visboer en bedenk dat er verschillende soorten Hake op de markt te vinden zijn, elk met een andere vet- en smaakwaarde.

Plaats een reactie