Gurnard
is een heerlijke vis, die al eeuwenlang wordt gegeten. Het vlees is zacht en sappig, en heeft een zeer aangename, delicate smaak. Door zijn structuur is het ook goed geschikt voor verschillende kooktechnieken, zoals koken, bakken of grillen. In dit artikel laten we je zien hoe je Gurnard heerlijk klaar kunt maken.
Koken van Gurnard
Als je Gurnard wilt koken, heb je verschillende opties. Of je het vlees nu in stukjes, of als geheel, klaar maakt, het is belangrijk dat je de juiste kooktijden in acht neemt. Gurnard bereid je best in koud water, in een kleine pan. Voeg naar smaak voor verdere smaakmakerij wat peperkorrels en wat laurierblaadjes toe aan het water. Zet het vuur aan en laat het water koken.
Voor een geheel geschilde gurnard duurt het circa 8 tot 12 minuten om gaar te worden. Bolletjes Gurnard kun je kooktijd van 5 à 6 minuten. Uitstekend om te weten: de vis is gaar als het vlees wit en malse is.
Recept: Garnaalkroketjes met gebakken Gurnard
Om Gurnard goed klaar te maken, biedt het volgende recept je een lekkere combinatie. Naast heerlijk gebakken gurnard, serveert dit recept ook garnalenkroketjes met een romige saus.
Ingrediënten
- 4 geschilde Gurnard;
- 500 gram kleine garnalen;
- 1 ei;
- 1 ui;
- 2 eetlepels bloem;
- 1 theelepel knoflookpoeder;
- 2 eetlepels peterselie;
- 1 theelepel paprikapoeder;
- zout en peper naar smaak;
- 200 ml kookroom;
- 100 ml volvette melk;
- 50 gram fijngesneden peterselie
- 100 ml olijfolie;
Bereidingswijze
1. Snipper de ui en pureer de garnalen in een keukenmachine. Meng vervolgens de ui, het garnalenpuree, het ei, de bloem, het knoflookpoeder, de peterselie, paprikapoeder, wat zout en peper in een kom.
2. Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak van het mengsel kleine kroketjes (garnalenballetjes) en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak daarna in circa 10 minuten.
3. Schil de Gurnard en snijd daarna in plakjes. Verwarm ondertussen de olijfolie in een koekenpan en bak daarin de plakjes Gurnard. Bak 3-4 minuten met de laagste warmteinstelling, zodat het vlees gaar en sappig blijft.
4. Verwarm de kookroom en de volvette melk in een kleine pan en voeg de fijn gesneden peterselie toe. Laat de saus even op laag vuur warm worden.
5. Serveer de kroketjes en gebakken Gurnard met de saus en garneer met wat peterselie. Eet smakelijk!