Grouse – Koken, Bakken of Grillen met dit Blauwe Raaf

Grouse, ook wel bekend als de Blauwe Raaf, is een van de meest populaire vogels om in de Nederlandse keuken te gebruiken. Het is een heerlijk volle smaak en heeft vele toepassingen. Van gepofte Grouse tot Grouse in een saus of salade, de mogelijkheden zijn eindeloos! Maar hoe maak je een lekkere Grouse gerecht klaar?

Het Klaarmaken van Grouse

Grouse
 koken, bakken, grillen

Als je Grouse klaar wilt maken, is het belangrijk dat je de juiste kook-/bak-/grilltijden gebruikt. Als je Grouse gaat poffen is een optimale pof-/baktijd van 11 minuten aan te raden. Wil je Grouse frituren, bak het dan met een deksel gesloten in 2 tot 5 minuten, afhankelijk van de grootte van je portie. Bij het bakken van gevogelte moet je altijd zorgen dat de temperaturen hoog genoeg zijn om de Grouse goed te garen. Als je Grouse gaat grillen, dan is het belangrijk dat je de vogel in het algemeen 8 tot15 minuten laat grillen.

Wanneer je Grouse gaat koken, maak je het beste gebruik van boter, wat je aan het einde van het koken moet toevoegen. Grouse heeft een lange kooktijd nodig, van 45-60 minuten, afhankelijk van de grootte van je portie. Als je ervoor kiest om de Grouse te marinaderen, dan heb je daar gewoonlijk 2 tot 5 uur voor nodig. Het is een goed idee om de Grouse na het marineren nog een paar keer te bestrooien met wat extra grof gemalen peper.

Grouse Recept: Gebakken Grouse met Aardappelen & Cranberry Saus

Voor de bereiding van Gebakken Grouse met Aardappelen & Cranberry Saus heb je de volgende ingrediënten nodig: 2 gereed gestoomde gourmet eenden, 1 kg aardappelen, 1/2 kopje boter, 1 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel zout, 2 eetlepels vloeibare honing, 1/2 kopje zure room, 1/2 kopje cranberry sauce.

Verwarm de oven voor op 200°C. Schrob de aardappelen schoon en kook ze gedurende 15 minuten in ruim koud water. Laat afkoelen en snijd de aardappels in middelgrote blokjes. Verwarm de boter in een grote ovenpan. Voeg de knoflookpoeder, zout, honing, aardappels, en nog steeds zoete cranberrysaus toe. Roer voorzichtig rond terwijl je de saus aan de boter toevoegt. Plaats de gebakken Grouse bovenop de aardappelen en bestrooi met zout en peper. Bak de Grouse in de oven gedurende 11 minuten.

Voeg kort voor het einde van de baktijd de zure room toe aan de cranberrysaus. Roer alles goed door elkaar en controleer of de Grouse al gaar is. Voeg eventueel extra zout toe. Onthoud dat je Grouse eventueel nog extra gaar kunt maken, maar niet gaarder! Haal de Grouse uit de oven en serveer met de Cranberry-aardappel-saus.

Conclusie

Grouse is een heerlijk vogel om te eten die veel mogelijkheden biedt voor verschillende gerechten. Wanneer je Grouse gaat koken, is het belangrijk dat je de juiste kooktijden, baktijden of grilltijden gebruikt. De bovenstaande Gebakken Grouse met Aardappelen & Cranberry Saus is een heerlijk recept dat ervoor zorgt dat je Grouse klaar is in slechts 11 minuten. Probeer het recept eens, of varieer er op los en creëer je eigen smakelijke Grouse-gerecht.

Plaats een reactie