Groene kool

Groene kool

Groene kool is een veelzijdige groente die voedzaam en smakelijk is. Het is een veel voorkomende groente die al lengte tijd wordt gegeten in veel verschillende culturen. Groene kool is een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon, evenals andere voedingsmiddelen. Er zijn tal van manieren waarop je Groene kool kunt koken, bakken of grillen om er voedzame en heerlijke maaltijden mee te maken, waaronder een kaaskool-aardappelgratin.

Koken van groene kool

Groene kool
 koken, bakken, grillen

Groene kool is een groente die voedzam is, maar die ook smaakt als je het goed kookt. Als je groene kool gaat koken, is het belangrijk om de juiste kooktijden in acht te nemen, afhankelijk van je persoonlijke smaak. Kies een kookmethode waarmee je het stremmen en knapperig houden van de groente kunt vermijden. Begin met het afscheuren of afsnijden van de dikke steeltjes aan de basis van de groene kool. Daarna kun je de gehele groene kool effen halveren, zodat je twee dunne halve/viertel groene kool stukken krijgt.

Spoel de groene kool stukken af onder koud stromend water en spoel ze grondig om te voorkomen dat er erany resten achterblijven. Daarna is het tijd om de kool te koken. Je kunt de groenekool koken in kokend water of in een stoomketel. Als je de groene kool in kokend water kookt, laat de kool dan ongeveer 10 tot 12 minuten koken tot het gaar is. Als je een stoomketel gebruikt laat je de groene kool dan 10 tot 15 minuten stomen. Dit is allemaal afhankelijk van je persoonlijke smaak en de dikte van de groene kool.

Bakken van groene kool

Nadat je de groene kool hebt gekookt is het waarschijnlijk nog niet helemaal gaar genoeg. Je kunt de kool dan nog verder bakken om een meer aangename textuur te bereiken. Verwarm daarvoor olie in een grote gietijzeren koekenpan en voeg als de olie is opgewarmd de groene kool toe. Bak de groene kool 2 tot 3 minuten of totdat hij gaar is. Hoe korter je de kool bakt, hoe knapperiger het resultaat zal zijn.

Als je iets variëteit aan de groenekool toe wilt voegen kan je de gebakken kool met andere ingrediënten vermengen. Als je bijvoorbeeld knoflook en uien toevoegt, kun je een heerlijke saus maken. Als je kaas toevoegt, kan dit een lekkere kaaskool-aardappelgratin maken. Als je de groene kool met verschillende specerijen combineert, dan krijg je een heerlijke curry. Je kunt ook sambal aan de gebakken kool toevoegen, dit geeft de groenekool een heerlijke pittig smaak.

Grillen van groene kool

Als je geen zin hebt om Groene Kool te koken, kun je het ook grillen. Om de Groene Kool te grillen, moet je de Kool eerst koken in kokend water of stomen, het duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Spoel de gekookte Kool af onder koud stromend water en laat het daarna uitlekken. Voeg vervolgens olie toe aan de Kool, zoals olijfolie of kokosolie. Als je de kool een extra smaak wil geven, voeg dan verschillende specerijen toe, zoals knoflookpoeder, kurkuma, paprika of andere specerijen naar keuze.

Verwarm vervolgens de grillpan of het grillrooster. Plaats de Groene Kool op het grillrooster en draai het regelmatig om totdat het voldoende gaar is. Als de groene Kool klaar is, mag je de gegrilde Groene Kool serveren met aardappelpuree, boter of roomkaas. Je kunt er ook voor kiezen om de gegrilde Groene Kool in salades te gebruiken.

Recept

Een smakelijk recept wat je kunt maken met Groene Kool is De Kaaskool-aardappelgratin. Voor dit recept heb je de volgende ingrediënten nodig: 1 pond aardappels, 1 pond Groene Kool, 2 eetlepels boter, 1 kop geraspte cheddar of belegen kaas, 1/4 kop melk, 1 theelepel knoflookpoeder en peper en zout naar smaak. Begin met het koken van de aardappels, dit duurt ongeveer 20 minuten. Voeg als de aardappelen bijna gaar zijn de kool toe. Kook de kool 5 tot 8 minuten mee. Verwarm daarna de oven voor op 350 graden Fahrenheit.

Meng de aardappelen en kool in een ovenschaal met de kaas, de boter en de melk. Roer alles grondig door elkaar. Bestrooi de gratin met knoflookpoeder en eventueel wat peper en zout. Bak de gratin in de oven voor 20 tot 25 minuten totdat de bovenkant lekker bruin is. Serveer de Kaaskool-aardappelgratin warm.

Conclusie

Groene kool is een smakelijke en voedzame groente die je op vele verschillende manieren kunt bereiden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de Groene Kool te koken, bakken of te grillen. Zorg ervoor dat je de juiste kook- en baktijden volgt om ervoor te zorgen dat de Groene Kool gaar is, maar nog steeds strem en knapperig. Je kunt de gekookte groene kool vervolgens bakken met andere ingrediënten om er een heerlijke maaltijd van te maken. Als je daarvoor geen zin hebt, kun je de groene kool ook gewoon grillen. Probeer de Kaaskool-aardappelgratin en geniet van het resultaat.

Plaats een reactie