Grits

Grits is een korte-korrelige maismeel die eindeloos variërende mogelijkheden biedt in de keuken. Het wordt vaak gebruikt in de Amerikaanse, Caribische en Afrikanische keuken, maar wordt ook steeds populairder in Nederland. Omdat grits simpel te maken is, is het een basisingrediënt dat geschikt is voor zowel ontbijt als diner. In dit artikel bespreken we hoe je Grits kunt koken, bakken of grillen, en geven we je een recept op basis van deze maismeel.

Het koken van Grits

Grits
 koken, bakken, grillen

Grits zijn zeer makkelijk te koken. Om een basisgerecht met Grits te bereiden, verwarm je eerst twee kopjes water of vloeistof (zoals bouillon of soja-saus) in een pan. Voeg vervolgens één kop Grits toe en breng aan de kook. Laat de Grits circa 7-10 minuten koken op een laag vuur, of tot de Grits een pudding-achtige consistentie hebben bereikt. Voeg dienovereenkomstig wat zout toe en roer af en toe. Als de Grits gerezen zijn, is het klaar om op te dienen.

Het bakken en grillen van Grits

Er zijn tal van manieren waarop je Grits kunt bakken of grillen. Je kunt aan je Grits toevoegen wat geraspte kaas en/of gesneden groenten, en daarna alles bakken in een oven of een grillpan totdat de kaas gesmolten is. Je kunt ook Grits maken in de vorm van koekjes – roer twee kopjes Grits, één kopje geraspte kaas, één ei, een eetlepel olie en wat zout samen en bak in kleine cirkels of twee bolletjes om vervolgens plat te drukken. Bak de koekjes 8-10 minuten in een voorverwarmde oven. Let erop dat de koekjes goudbruin genoeg zijn, zodat ze niet te zacht zijn als je ze serveert.

Recept met Grits

We geven je hieronder een lekker en gemakkelijk recept voor Grits met vis en groenten. We hebben gekozen voor een recept dat de vis en de groenten op de grill of in de oven bakt, maar je kunt ook een gewone pan of een grillpan gebruiken als je dat liever hebt.

Ingrediënten

• 2 kopjes Grits
• 2 eetlepels olijfolie
• 4 koppen water
• 500 gram vismaaltijd ( of een andere vis)
• 1 rode paprika, gesneden in stukjes
• 1 theelepel chili-poeder

Instructies

Stap 1: Verwarm de olijfolie in een grote pan. Voeg de paprika toe en bak ongeveer 2 minuten. Voeg dan de Grits toe en bak dit mee totdat het gemengd is met de olijfolie en paprika.
Stap 2: Voeg het water toe en breng dit aan de kook. Laat de Grits 5 minuten koken op een laag vuur. Roer regelmatig als je wilt, zodat er geen klonten ontstaan.
Stap 3: Voeg nu de vis toe en bak deze 5-7 minuten. Roer de vis regelmatig in de Grits, afhankelijk van de grootte van de stukken vis.
Stap 4: Verdeel de Grits vervolgens over 4 borden en garneer met het chilipoeder. Serveer direct.

Grits bieden veel mogelijkheden in de keuken, of je nu een basisoptie wilt koken of meer avontuurlijk wilt bakken of grillen. We hopen dat dit artikel geïnspireerd heeft om je eten en variëren met Grits. Geniet ervan!

Plaats een reactie