Gravad Lax

Gravad Lax is een populair zeevruchtengerecht dat voornamelijk in Scandinavië wordt gegeten. Het vlees wordt gedurende meerdere dagen gefermenteerd, wat het een unieke smaak geeft. Grassoort, zout, kruiden en andere smaakmakers worden vaak toegevoegd om het gerecht een extra smaak te geven. Gravad Lax is heerlijk om zo te eten, maar het is ook mogelijk om het te koken, bakken of grillen. Hieronder vind je een recept voor het bereiden van Gravad Lax.

Kom aan de slag met Gravad Lax

Gravad Lax
 koken, bakken, grillen

Om Gravad Lax te bereiden heb je verschillende ingrediënten nodig. Voor een traditionele versie zou je de volgende ingrediënten nodig hebben:

 • 1 pond verse zalmfilet (zorg ervoor dat het vlees ongeschild is)
 • 1 eetlepel sea salt
 • 2 eetlepels witte wijnazijn
 • 1 eetlepel gedroogde dille
 • 2 eetlepels kappertjes
 • 2 eetlepels verse dille, fijngehakt

Voordat je begint met koken, bakken of grillen, moet je zorgen dat het vlees grondig wordt gefermenteerd. Je moet het vlees dus een aantal dagen marineren in een mengsel van zout, witte wijnazijn, gedroogde dille, kappertjes en versgemalen peper. Gooi dus alle ingrediënten bij elkaar in een kom en meng ze goed. Doe het vlees vervolgens in de marinade en leg het afgedekt 24 tot 48 uur in de koelkast. Het vlees wordt hierdoor lekkerder en de smaak komt beter uit.

Hoe Gravad Lax koken, bakken of grillen?

U kunt Gravad Lax op verschillende manieren bereiden. U kunt het koken, bakken of zelfs grillen. Hieronder zullen we ingaan op de verschillende manieren waarop u Gravad Lax kunt bereiden.

Koken

Koken is de meest traditionele manier om Gravad Lax te bereiden. Begin met het vlees uit de marinade halen en afdrogen met keukenpapier. Leg het vlees vervolgens in een pan en voeg genoeg water toe om het vlees te bedekken. Zet de pan op middelhoog vuur en breng aan de kook. Laat het vlees vervolgens 8-10 minuten koken, of tot het vlees gaar is. Om te controleren of het vlees gaar is kun je een vleesthermometer gebruiken. Als de thermometer 65°C of meer aangeeft is het vlees klaar. Haal het vlees uit de pan en laat het afkoelen.

Bakken

Bakken is een goede manier om Gravad Lax te bereiden. Begin met het vlees uit de marinade halen en afdrogen met keukenpapier. Verwarm vervolgens wat olijfolie in een koekenpan en bak het vlees gedurende 3-4 minuten aan elke kant. Om te controleren of het vlees gaar is kun je een vleesthermometer gebruiken. Als de thermometer 65°C of meer aangeeft is het vlees klaar. Haal het vlees uit de pan en laat het afkoelen.

Grillen

Grillen is ook een goede manier om Gravad Lax te bereiden. Begin met het vlees uit de marinade halen en afdrogen met keukenpapier. Verwarm vervolgens de barbecue of grilpan en bak het vlees gedurende 3-4 minuten aan elke kant. Om te controleren of het vlees gaar is kun je een vleesthermometer gebruiken. Als de thermometer 65°C of meer aangeeft is het vlees klaar. Haal het vlees uit de barbecue of grilpan en laat het afkoelen.

Recept voor Gravad Lax met pasta

Na het koken, bakken of grillen kun je Gravad Lax als het ware ‘upgraden’ door er een lekker gerecht mee te maken. Hieronder een simpel recept voor Gravad Lax met pasta.

 • 250 gram pasta
 • 1 pond Gravad Lax
 • 1 ui, fijngehakt
 • 2 tenen knoflook, geperst
 • 1 eetlepel ijsblokjes
 • Verse peterselie, fijngehakt
 • Zout en peper naar smaak
 • Olijfolie

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm vervolgens wat olijfolie in een grote koekenpan en voeg de ui en knoflook toe. Bak deze een minuut of twee, of tot de ui zacht is. Voeg het gebakken Gravad Lax toe, samen met de ijsblokjes en peterselie. Bak het geheel gedurende 5 minuten. Voeg zout en peper naar smaak toe en serveer het gerecht bovenop de pasta.

Gravad Lax is een lekker en veelzijdig gerecht dat op verschillende manieren bereid kan worden. Met dit gerecht kunnen diverse lekkere en gezonde maaltijden worden bereid. Laat je creativiteit de vrije loop en bereid Gravad Lax op verschillende manieren. Kook, bak of grill het vlees en maak er vervolgens een lekker gerecht van. Geniet ervan!

Plaats een reactie