Granaatappel

Koken, bakken en grillen met granaatappel

Granaatappel
 koken, bakken, grillen

Granaatappel is een smakelijk en gezond ingrediënt dat je kunt gebruiken in kook, bak- en grillgerechten. Het is een seizoensgebonden ingrediënt, waardoor het meestal van november tot maart verkrijgbaar is. Granaatappel is een van de meest veelzijdige ingrediënten die je kunt gebruiken en is een goede bron van voedingsstoffen zoals vitamine B6, vitamine K, folaat en calcium. Het is rijk aan antioxidanten en komt ook voor in supplementen.

Kooktijden

Granaatappeldranken, zoals sap en smoothies, zijn een van de meest populaire gerechten met granaatappel. Bij het bereiden zijn de kooktijden meestal minimaal. Bij het maken van een smoothie worden de stukjes granaatappel gewoon toegevoegd aan de blender samen met het andere fruit. Bij het maken van sap moeten de granaatappelpitjes in een sapcentrifuge of sapblender gedaan worden om het sap te verkrijgen. Het sap wordt meestal direct gedronken of gebruikt in andere gerechten.

Baktijden

Granaatappel is ook een populaire toevoeging voor gebak, desserts en andere bakken. Omdat de vrucht zeer sappig is, moet je de grilltijden goed in de gaten houden. Granaatappelpitjes moeten in plakjes worden gesneden voordat je het toevoegt aan een cake of muffin. Ze brengen een zoet, nootachtig aroma aan je gebak toe. Je kunt ook de hele granaatappel gebruiken, bijvoorbeeld door het te marineren, voordat je het aan het bakbeslag toevoegt. Hoe langer je de granaatappel in de marinade laat staan, hoe meer smaak je gebak krijgt.

Grillen

Grillaardappelen en roosterde groenten zijn lekker en gezond. Er zijn verschillende manieren om granaatappel toe te voegen aan de grillgerechten. Je kunt het toevoegen aan de kruidenmengeling of het toevoegen aan de sojasaus of een andere marinadesaus. Je kunt ook hele plakjes granaatappel op de barbecue ofrots op de grillplaat leggen. Je kunt er zelfs een gezonde salade mee maken, door granaatappelpitjes te mengen met veldsla en vers fruit.

Recept met granaatappel

Hier is een heerlijke vegetarische schaal met granaatappel die eenvoudig te bereiden is. Het is een gezond en smakelijk gerecht dat het hele jaar door gemaakt kan worden.

Recept: Quinoa Schotel met Granaatappel

Bestanddelen:

 • 250 ml quinoa
 • 500 ml water
 • 2 eetlepels olijfolie
 • ½ teentje knoflook, fijngehakt
 • 1 ui, fijngehakt
 • 1 courgette, in kleine blokjes
 • 100 g rauw pompoenpitten
 • 100 g geroosterde noten, gemengd
 • 1 granaatappel
 • 65 ml olijfolie
 • 1 mespuntje zout
 • 2½ eetlepels vers citroensap
 • 35 g verse peterselie, fijngehakt

Bereidingswijze:

 1. Kook de quinoa en water in een pan op medium vuur totdat het kookt. Zet het vuur daarna laag en laat het 20-25 minuten op laag vuur sudderen. Roer af en toe om.
 2. Verhit de olijfolie in een koekenpan op medium vuur. Voeg de knoflook, uien en courgette toe en bak 5-7 minuten totdat de groenten zacht zijn. Voeg soms wat water toe als het te stevig wordt.
 3. Voeg de pompoenpitten en de noten toe aan de pan. Bak nog een paar minuten. Roer om te vermijden dat het aanbrandt.
 4. Trek de korrel van de granaatappel en voeg die toe aan de pan. Laat het nog 2-3 minuten bakken. Roer regelmatig.
 5. Voeg de quinoa toe aan de pan en laat alles goed warm worden. Verwarm 7-10 minuten en vermijd dat het aanbrandt. Roer af en toe om.
 6. Roer de overgebleven olijfolie, zout, citroensap en peterselie door de pan. Voeg meer olijfolie toe als je dat nodig vindt. Roer af en toe om.
 7. Serveer de quinoa schotel met granaatappel direct. Geniet ervan!

Granaatappel is een veelzijdig ingrediënt dat je in veel gerechten kunt gebruiken. Et is lekker, gezond en eenvoudig te bereiden. Met de tips die hierboven genoemd zijn, kom je al een heel eind. Probeer vanavond het recept voor quinoa schotel met granaatappel en geniet ervan!

Plaats een reactie