Gele rijst

Gele rijst is een heerlijk nederlands gerecht dat al eeuwenlang wordt gegeten. Het is een heerlijk smakelijke combinatie van kruiden en groenten waarmee je een volledige maaltijd kunt maken. Met Gele rijst kun je een gevarieerd en gezond diner maken dat je familie en vrienden zal imponeren.

De Oorsprong van Gele rijst

Gele rijst
 koken, bakken, grillen

Gele rijst is een uitdrukking die tegenwoordig wordt gebruikt voor een soort rijst die al eeuwenlang in de Nederlandse keuken wordt gebruikt. Het is vermoedelijk ontstaan door krukan gebruik van Nederlanders in de 17e eeuw. Aanvankelijk werd gele rijst gekookt in een speciaal pannetje, maar tegenwoordig kun je het ook klaarmaken in een pan of een magnetron.

Hoe je Gele rijst klaarmaakt

Als je Gele rijst wilt klaarmaken, dan heb je een paar ingrediënten nodig. Je zult zonnebloemolie, uien, knoflook, wortelen, gele paprika, koriander en rode peper nodig hebben. Als je deze ingrediënten allemaal in huis hebt, dan kun je aan de slag.

Het eerste wat je moet doen is de rijst koken. Gebruik hiervoor ca. 150 gram droge rijst – dit is voor twee personen. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking. Als het klaar is dan giet je het af en spoel je de rijst met koud water.

Dan is het tijd om te beginnen met bakken. Verwarm eerst zonnebloemolie in een grote pan. Voeg vervolgens de uien, knoflook, wortelen, paprika, koriander en paprika toe. Bak de ingrediënten gedurende een paar minuten en voeg dan de rijst toe. Bak de rijst nog twee minuten mee. Voeg dan een eetlepel bouillon toe zodat de rijst nog meer smaak krijgt. Laat de rijst nog 5 minuten bakken, controleer of de rijst gaar is door er een vork in te steken.

Als de rijst klaar is, dan kun je het opdienen. Serveer de gele rijst bijvoorbeeld met wat gebakken kip, een salade, rauwkost, groente of vis. Zo heb je een heerlijke smakelijke maaltijd met gele rijst.

Een recept voor Gele rijst

Als je gele rijst wilt proberen, dan is dit het perfecte recept:

Recept voor Gele rijst voor twee personen

 • 150 gram droge gele rijst
 • 2 eetlepels zonnebloemolie
 • 1 ui, in kleine stukjes gesneden
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 1 wortel, in kleine stukjes gesneden
 • 1 gele paprika, in kleine stukjes gesneden
 • 1 eetlepel korianderblaadjes, fijngehakt
 • 1 theelepel rode peper, fijngehakt
 • 1 eetlepel bouillon

Bereidingswijze

 1. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
 2. Giet af en spoel af met koud water.
 3. Verwarm de olie in een grote pan en voeg de ui, knoflook, wortelen, paprika, koriander en rode peper toe.
 4. Bak de ingrediënten een paar minuten.
 5. Voeg de rijst toe en bak nog 2 minuten mee.
 6. Voeg dan een eetlepel bouillon toe en laat nog 5 minuten bakken.

Deze gele rijst maaltijd is klaar om te serveren. Geniet ervan!

Plaats een reactie