Gazpacho is een typisch Spaans gerecht, dat bestaat uit een koude, vers gemaakte tomatensoep. Het wordt al eeuwenlang bereid, voornamelijk in de zuidelijke en middelbare regio’s van Spanje. Er zijn verschillende manieren om gazpacho te klaarmaken en de smaak is afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt. Met gazpacho kun je een simpel maar smakelijk voedsel bereiden.
Beoogd resultaat
Het doel van het maken van gazpacho is om een heerlijke, koel en voedzame tomatensoep te creëren. Mensen gebruiken de soep als een salade of als een bijgerecht bij andere voedingsmiddelen. Het resultaat is een zacht, zuur en zalig gericht. De smaak ervan is afhankelijk van het type ingrediënten dat je gebruikt en kan variëren van licht pittig tot zacht zoet.
Bereidingstijd
Gazpacho is een zeer eenvoudig te bereiden gerecht. Het meeste bereidingswerk is het hakken en mengen van verschillende ingrediënten. De kooktijd voor gazpacho is relatief kort, meestal ongeveer 10 minuten. Als je gazpacho in de blender maakt, kan hij klaar zijn in slechts enkele minuten. Na de bereidingstijd kun je de gazpacho afkoelen en serveren in koele kommen in een koelkast of op een laagvuur in een bain-marie.
Recept
De volgende ingrediënten zijn vereist voor het maken van een portie gazpacho voor vier personen:
- 1 kilo tomaten
- 200g gerijpte paprika’s
- 2 gesnipperde uien
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 50 ml extra vergine olijfolie
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 2 eetlepels groene olijven, zonder pit
- ½ aardappel, geschild en fijngesneden
- 25 ml kippenbouillon
- zout en peper naar smaak
Instructies
1. Verwarm eerst de oven voor op 180°C. Rooster vervolgens de paprika’s gedurende 20 minuten in de oven totdat ze goudbruin en geurig zijn. Laat de paprika’s afkoelen, ontvel ze en snij ze vervolgens in kleine stukjes.
2. Schil de tomaten en snij ze in stukjes. Doe de tomaten samen met de paprika’s, uien, knoflook, olijfolie, witte wijnazijn, groene olijven en aardappel in een grote kom. Meng alles goed door elkaar.
3. Voeg bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat het gerecht vervolgens ongeveer tien minuten sudderen op een laag vuur. Breng de soep op smaak met zout en peper.
4. Giet de soep in een blender of keukenmachine en mix het geheel tot het de gewenste textuur heeft. Vul eventueel aan met extra bouillon of water als de soep te dik is.
5. Serveer de gazpacho vervolgens gekoeld en versier met wat fijngehakte kruiden, olijven of zachtgekookte eieren voor een aangename twist.
Opmerkingen
Gazpacho is een makkelijk te bereiden gerecht dat je in veel varianten kunt maken. Er is een verscheidenheid aan ingrediënten die je kunt gebruiken om heerlijke smaken te creëren. Je kunt bijvoorbeeld verse groenten zoals courgette, paprika of aubergine gebruiken. Probeer ook eens verse kruiden of andere sauzen zoals pesto of mayonaise. Voeg een zoute vlees of schaaldier toe als je ervoor kiest om de gazpacho als een volwaardige maaltijd te serveren. Wil je meer pittigheid, voeg dan wat chilipepers toe. Laat je creativiteit de vrije loop als je met gazpacho experimenteert!