Fideua is een heerlijk Catalaans gerecht dat veel in Spanje wordt gegeten. Het is vergelijkbaar met paella, maar er worden geen rijstkorrels gebruikt maar klein stukjes vermicelli of – zoals vaak in Spanje gebeurt – gebroken fideus of fideuà. Het is een zeer smaakvol gerecht dat met al de verschillende ingrediënten een perfecte combinatie van smaken geeft.
Fideua bestaat meestal uit kip of vis, maar het kan ook vegan of vegetarisch worden gemaakt. Fideúa is een gerecht dat traditioneel wordt bereid in de oven, maar het kan ook worden gebakken of gegrild. Het is een perfect gerecht om samen met familie of vrienden te genieten omdat je het kunt delen.
Koken van Fideua
Koken Fideua is een eenvoudig proces dat je in enkele stappen kunt voltooien. Ten eerste moet je het officiële recept van Fideua volgen en alle benodigde ingrediënten verzamelen. De basisingrediënten voor Fideua zijn olijfolie, uien, paprika, tomaten, knoflook, zeevruchten, garnituren met rijst of vermicelli en verse kruiden en specerijen zoals koriander, saffraan, peterselie, tijm en chilipeper.
Het volgende dat je moet doen is de saus bereiden. Hiervoor moet je de uien, knoflook en de gesneden paprika in olijfolie laten stoven. Als dat klaar is voeg je de tomaten en de rest van de ingrediënten toe, samen met het water of de visbouillon. Laat het gerecht ongeveer twintig minuten koken op middelhoog vuur totdat de saus pittig smaakt en goed gekruid is.
Vervolgens kun je de fideus of vermicelli toevoegen en samen met de zeevruchten of andere vegan of vegetarische ingrediënten koken totdat ze gaar en gaar zijn. Als laatste kun je alles mengen, garneren met peterselie en serveren.
Bakken of Grilleren van Fideua
Fideua kan ook worden gebakken in de oven of gegrild. Voor het bakken in de oven is het belangrijk dat je eerst de oven voorverwarmt op 200°C. Verdeel vervolgens de ingrediënten in een ovenvaste koekenpan of ovenpan. Voeg de kruiden toe, meng alles goed door elkaar, voeg de vocht toe en dek de pan af met aluminiumfolie. Bak het gerecht 20-25 minuten in de oven.
Als alternatief kun je Fideua ook op de barbecue of de grillplaat bereiden. Verwarm de grill of de plaat en voeg alle ingrediënten toe. Roer alles goed door elkaar terwijl je het gerecht op matig vuur laat koken. Afhankelijk van de gebruikte ingrediënten kan de kooktijd van Fideua variëren, maar meestal duurt het ongeveer 20 minuten.
Recept voor Fideua
Om een eenvoudig recept voor Fideua te volgen heb je alleen de volgende ingrediënten nodig:
– 200 g kippenborst
– 400 g vermicelli of fideos
– 1 ui
– 3 tomaten
– 2 paprika’s
– Knoflook
– Olijfolie
– 1 theelepel komijnpoeder
– 1 theelepel chili poeder
– 1 theelepel saffraan
– 2 liter visbouillon of water
Bereiding Fideua
1. Verwarm ongeveer 2 el olijfolie in een grote koekenpan of -pan op middelhoog vuur.
2. Voeg de ui, paprika, tomaten en knoflook toe en laat 10 minuten stoven.
3. Voeg vervolgens de kruiden toe zoals komijn, chili- en saffraanpoeder.
4. Snij vervolgens de kippenborst in kleine stukjes en voeg deze toe aan de groentemengeling.
5. Laat de ingrediënten 10 minuten koken met de deksel op de pan.
6. Voeg vervolgens de vermicelli toe en voeg water of visbouillon toe totdat de vermicelli volledig onder water staat en voeg wat meer kruiden toe als je dat wilt.
7. Laat het gerecht vervolgens 20 minuten koken op laag vuur totdat de vermicelli gaar is. Voeg eventueel wat meer water toe als de vermicelli nog niet gaar is.
8. Verwarm intussen de oven op 200°C. Voeg de aanvullende ingrediënten, zoals garnituren of kaas toe.
9. Leg de fideuö in een ovenvaste koekenpan en bak de fideuö in de oven gedurende 20-25 minuten.
10. Haal het gerecht uit de oven en serveer het warm, garneren met verse kruiden naar smaak.
Conclusie
Fideua is een heerlijk Spaanse gerecht dat kan worden gebruikt als voorgerecht, maar ook als hoofdgerecht. Het is eenvoudig te maken en heerlijk van smaak. Fideua kan worden gekookt, gebakken of gegrild. Ook is het recept veelzijdig omdat vegetariërs of veganisten het kunnen aanpassen. Als je in Spanje bent geweest, dan is het een leuk idee om thuis de lekkere smaken van Fideua te herbeleven. Een perfect gerecht om te genieten samen met vrienden en / of familie!