Falafel is een vegetarisch gerecht dat afkomstig is uit Egypte. Het bestaat uit gemalen kikkererwten, kruiden en specerijen en wordt meestal gefrituurd, gebakken of gegrild. Er bestaan veel variaties op dit populaire gerecht, waarvan velen gemakkelijk te maken zijn in eigen keuken. Falafel is een heerlijk en voedzaam gerecht dat je zowel als bijgerecht als hoofdgerecht kunt serveren. Hieronder volgt een recept voor een eenvoudige falafel.
Ingrediënten
- 2 koppen gedroogde kikkererwten (ongeveer 400 gram zonder pit)
- 3 eetlepels fijngehakte sjalot
- 2 theelepels fijngehakte knoflook
- 2 theelepels tahin
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel zout
- Olie om te frituren of te bakken
Klaarmaken
Kook de kikkererwten in ruim kokend water gedurende twee uur. Laat de kikkererwten vervolgens goed uitlekken en laat ze tot kamertemperatuur afkoelen. Voeg vervolgens de sjalot, knoflook, tahin, specerijen en zout toe. Vermaal de ingrediënten vervolgens in een vijzel, keukenmachine of blender tot er een grove puree is ontstaan.
Maak van de puree vervolgens kleine balletjes van ongeveer 2,5 centimeter doorsnee. Druk de balletjes stevig aan en laat ze even rusten. Verhit daarna de olie tot een temperatuur van 180°C. Frituur of bak de falafelballetjes gedurende 2-4 minuten, of tot ze mooi goudbruin zijn. Laat de falafelballetjes op keukenpapier uitlekken alvorens te serveren.
Variëren
Falafel is een zeer veelzijdige lekkernij waar je alle kanten mee op kunt. Voeg bijvoorbeeld wat peterselie toe aan het mengsel of vervang de kikkererwten door andere peulvruchten zoals bruine bonen. Je kunt ook paprika of courgette toevoegen voor een frisse smaak. Natuurlijk kun je ook extra specerijen toevoegen, zoals chilipoeder of zwarte peper.
Presenteren
Falafel is heerlijk als bijgerecht, maar ook als lunch of diner. Serveer de falafelballetjes in een fan-shape, samen met rijst, pita brood of salade. Gebruik eventueel een dressing of tahinsaus als dipping. De mogelijkheden zijn oneindig en falafel bleek een smakelijke manier om je dagelijkse portie groenten binnen te krijgen!