Entrecote

Entrecote oftewel rib-eye is een smakelijke, dichtere tussenrib, die afkomstig is uit het gedeelte tussen de ribben van een rund. Entrecote is vaak rijk aan vezelstructuren en heeft een diepe smaak. Het stuk vlees is perfect om te grillen, bakken of in de oven te bereiden en het is heerlijk als deeg voor een steak-restaurant-achtige ervaring. Het is één van de meest populaire gerechten voor barbecueën, net als biefstuk of karbonade. Niet alleen het vlees maar ook de boter die je erbij serveert geeft het gerecht iets speciaals.

Kooktijd, baktijd of grilltijd van Entrecote

Entrecote
 koken, bakken, grillen

Voor het koken, bakken of grillen van Entrecote, is het belangrijk om de juiste temperatuur en de juiste tijd te kiezen. Als je kiest om je Entrecote te grillen, adviseren wij een grilltemperatuur van 225-250°C. Dit zorgt ervoor dat het vlees lekker zacht wordt. De grilltijd hangt af van de dikte van de entrecote. Een dikke entrecote heeft meer tijd nodig om goed te garen dan een dunner exemplaar. Een dikke entrecote gaar je ongeveer 7-9 minuten per zijde. Voor een dunner exemplaar zoals een biefstuk rekent je ongeveer 5-7 minuten per zijde.

Net als bij grillen, adviseren wij een lage oven temperatuur tijdens het bakken van entrecote (ongeveer 170°C). Bak de entrecote ongeveer 7-9 minuten per zijde, afhankelijk van de dikte. Als je wilt dat je entrecote langer gaar wordt, kun je een laagje aluminiumfolie over het vlees leggen en de oven temperaturen wat lager instellen (150°C-170°C). Bak de entrecote in deze temperatuur gedurende ongeveer 10-12 minuten per zijde, of totdat het vlees gaar is.

Klaarmaken van Entrecote

Aangezien entrecote een zorgvuldig gekruid stuk vlees is met een diepe, verfijnde smaak, is het belangrijk om dit stuk vlees niet over te kruiden. Om entrecote klaar te maken heb je alleen wat vanille, citroen, olijfolie, bruine suiker, peper en zout nodig.
Eerst is het belangrijk om het vlees goed in te wrijven met de olijfolie. Als je peper en zout gebruikt, strooi deze over het vlees.
Vervolgens verwarm je de grill of oven en voeg je, als optioneel, wat vanille, citroen en wat bruine suiker aan het vlees toe.
Bak of grill de entrecote gedurende 7-9 minuten per zijde. Als de entrecote gaar is, haal je het stuk vlees van de grill/uit de oven en laat je het 5 minuten rusten voordat je het serveert.

Recept voor Entrecote met Pruimtomatensaus

Ingrediënten:

 • 300 gram Entrecote
 • 200 gram cherrytomaat
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 mespuntje vanille
 • 2 eetlepels citroensap
 • 50 gram pruimen
 • 1 eetlepel suiker
 • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 225°C.
 2. In een diep bord voeg je olijfolie, vanille, citroensap, pruimen, suiker, peper en zout toe en meng alles goed door elkaar.
 3. Dompel het stuk entrecote in het bord en laat dit minimaal 10 minuten intrekken.
 4. Leg de entrecote op een ovenplaat en laat deze gedurende 15 minuten in de oven.
 5. Snij de cherrytomaat in partjes en voeg deze toe aan het bord.
 6. Leg de tomaat partjes om de entrecote en schuif het geheel gedurende 10 minuten weer terug in de oven.
 7. Haal de plaat uit de oven en serveer direct.

Met dit recept maak je een heerlijke maaltijd met een verfijnde smaak. Geniet!

Plaats een reactie