Dusky haai

Wat is dusky haai?

Dusky haai
 koken, bakken, grillen

Dusky haai is een van de meest voorkomende haaiensoorten in de oceaan. Deze haaiensoort is herkenbaar aan zijn donkergrijze vacht en verschillende achterste vinnen. Dusky haai groeit meestal ongeveer 2 meter en is te vinden in de warmere wateren rondom de kusten van de Atlantische, Noordelijke en Middellandse Zee. De vis is duurzaam, komt op verschillende manieren voor in visgerechten en is selderijrijk, vol eiwitten, B-vitaminen en mineralen.

Hoe kun je dusky haai koken?

Dusky haai is een veelzijdige vis die op verschillende manieren kan worden bereid. Deze vis kan bijvoorbeeld worden gebakken, gegrilld of gestoofd met een pittige saus. Al deze bereidingswijzen resulteren in een smakelijke en sappige vis. In sommige gevallen kan dusky haai worden geserveerd op hapjes- of banquettafels, maar veel mensen smullen ervan als hoofdgerecht.

Stappen om dusky haai te bereiden

Voor het bereiden van dusky haai heb je eerst een goed ontdooide vis nodig. Controleer de vis op kunstmatige bewegingen als je een vers exemplaar hebt gekocht. Gebruik altijd vers bereide ingrediënten, zodat je een lekker gerecht kunt klaarmaken. Als je de vis hebt gecontroleerd, kun je beginnen met het bereiden.

Stap 1: Het snijden

Om dusky haai te bereiden, begin je met het snijden van de vis met een scherp mes. Om de textuur van de vis te behouden, snijd je de vis in plakken of blokjes. Als je de vis gaat bakken, gebruik je kleine blokjes. Als je de vis wilt gebruiken in een salade of als garnering, kun je ook plakjes gebruiken.

Stap 2: Het marineren

Als je de vis hebt gesneden, is de volgende stap het marineren van de vis. Haaien vlees bevat veel smaak, maar marinade kan de smaak nog meer versterken. Meng verschillende ingrediënten voor een interessante smaak. Meng bijvoorbeeld citroensap, olijfolie, knoflook, peterselie, koriander, pepers en kruiden naar smaak en laat de vis marineren gedurende een half uur.

Stap 3: Het bakken, grillen of stomen

Extra smaak toevoegen aan dusky haai kun je het beste doen door het te bakken of te grillen. Bak de vis gedurende 4-5 minuten per kant op medium vuur met een beetje olie. Als je de vis wilt grillen, moet je na het marineren eerst nog wat olie aan de vis toevoegen en dan kun je beginnen met het grillen. Als je de vis wilt stomen, kun je het beste een extra laagje citroen en kruiden toevoegen aan de vis. Plaats de vis in een stoombak en stoom de vis gedurende 8-10 minuten.

Recept voor Dusky haai uit de oven

Hier volgt een recept voor dusky haai, gemarineerd en uit de oven. Je kunt dit lekkere recept op een koude winteravond makkelijk serveren, het is senang voor te bereiden en je kunt er gezonde ingrediënten zoals tomaten, courgettes en knoflook bij gebruiken.

Ingrediënten

 • 500g Dusky haai, kleingesneden
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 teen knoflook, geperst
 • 2 tomaten, in plakken
 • 1 komkommer, in kleine blokjes
 • 1 courgette, in stukjes
 • 1 theelepel citroensap
 • 1 theelepel oregano
 • 1 theelepel tijm
 • zout en peper naar smaak

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Meng in een kom alle ingrediënten, behalve de vis.
 3. Voeg de vis toe en meng alles goed door.
 4. Verdeel de ingrediënten in een ovenschaal en zet 25 minuten in de oven.

Na 25 minuten is dusky haai klaar om te serveren. Je kunt dit heerlijke gerecht serveren met wat groenten of salade, als gezonde maaltijd. Het is ook lekker met pasta, gekookte rijst of couscous. Geniet ervan!

Plaats een reactie