Dosa

Wat is Dosa?

Dosa
 koken, bakken, grillen

Dosa is een traditionele Indiaase lekkernij waarvan wordt gezegd dat de receptuur zo’n 5000 jaar oud is. Het is een knapperige, platte pannenkoek gemaakt van een deeg met gefermenteerde kikkererwtenmeel en basmatirijst. Origineel wordt de deeg voor de dosa afgedekt en laat men de deeg minimaal 12-16 uur staan. Omdat deze stap meestal overgeslagen wordt als u thuis dosa bereidt, noemt men dit vaak “instant” dosa.

Hoe bereid je Dosa?

Het bereiden van dosa is heel simpel. Het deeg voor de dosa bestaat meestal uit kikkererwtenmeel en basmati, gemengd met water en kruiden. Voordat je begint met het bakken van de dosa, moet je eerst voorbereiden. Dit omvat het maken van het deeg, het rollen en het bakken.

1. Bereid het deeg.

Meng de kikkererwtenmeel en Basmati met 1 kopje warm water. Voor het allerlekkerste resultaat laat je het deeg minimaal 12-16 uur rusten. Als je het deeg wilt gebruiken voor “instant” dosa, voeg je dan wat yoghurt, komijn of garam masala toe. Laat het deeg een uurtje staan.

2. Rol het deeg.

Vet een plat oppervlak licht in met wat olijfolie. Schep een portie van het deeg uit de kom op het voorbereide oppervlak. Begin met het rollen van het deeg uit tot een dunne, platte pannenkoek.

3. Bak de dosa.

Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Leg de gerolde dosa in de pan. Bak de dosa aan beide kanten goudbruin. Voordat je begint met bakken, breng je het deeg soms op smaak met je favoriete ingrediënten. Voeg bijvoorbeeld een paar druppels olijfolie, gehakte lente-uitjes of verse kruiden toe. Als je een veganistische of vegetarisch variëteit wil maken, voeg dan wat gebakken tofu toe.

4. Serveer de Dosa.

Serveer je dosa warm, meestal als ontbijt of lunch. Serveer de dosa als wrap of als gerecht met curry’s, rijst en yoghurt. Serveer de dosa bijvoorbeeld met koriander-yoghurt, een salade van tomaten, lente-uitjes en cacaopoeder of met een kruidige zoete aardappelsalade. Dosa is ook heerlijk samen met een zoete chutney zoals mango-chutney.

Een recept voor het maken van Dosa

Hieronder een recept voor het maken van een vegan en glutenvrije dosa:

Ingrediënten:

 • 200 gram kikkererwtenmeel
 • 200 gram basmati rijst
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 eetlepels garam masala (Indiase specerijen)
 • zout naar smaak
 • 2 gebakken tofusegmenten
 • 2 eetlepels mayonnaise (optioneel)

Bereidingswijze:

 1. Meng de kikkererwtenmeel met de basmati rijst en 1 kopje warm water.
 2. Voeg de olijfolie, garam masala, zout toe en laat het deeg minimaal 12-16 uur rusten.
 3. Rol het deeg uit tot een dunne platte pannenkoek op een vet oppervlak.
 4. Verwarm een koekenpan en bak de dosa goudbruin aan beide kanten.
 5. Voeg de gebakken tofusegments en de mayonaise toe als je een veganistische of vegetarische variant maakt.
 6. Serveer je dosa warm met bijvoorbeeld een salade van tomaten, lente-uitjes en cacaopoeder, of met een zoete chutney.

Conclusie

Dosa is een gemakkelijk te bereiden Indiaase lekkernij waarvan wordt gezegd dat de receptuur zo’n 5000 jaar oud is. Het is een knapperige, platte pannenkoek gemaakt van een deeg met gefermenteerde kikkererwtenmeel en basmati rijst. Het bereiden van dosa bestaat uit het maken van het deeg, het rollen en het bakken. Het deeg is meestal gemaakt met kikkererwtenmeel en basmati, gemengd met water en kruiden en vaak gecombineerd met gebakken tofu als je een veganistische of vegetarische variant wilt. Serveer je dosa warm, meestal als ontbijt of lunch.

Plaats een reactie