Dosa is een gerecht uit de Indiase keuken dat gemaakt wordt van een dunne beslag van geroosterde meel en water. Het bestaat uit een gefermenteerd deeg dat vervolgens in een dunne keten gekookt of gebakken wordt. De meest voorkomende manier van koken, bakken en grillen van Dosa is met behulp van een pan met een dunne bodem. Het is een zeer smakelijk en voedzaam gerecht dat u in een van de vele Indiase restaurants kunt bestellen.
Koken met Dosa
Koken met Dosa is relatief eenvoudig. Er moet een deeg bereid worden dat bestaat uit rijstepap. De rijstpap moet gefermenteerd worden en vervolgens fijn gepureerd in een blender of gehakt. U kunt een lepeltje water of wat meer rijstpoeder toevoegen als het beslag te dik is. Nadat het beslag klaar is, kunt u de Dosa in pannen, bakplaten of grote ijzeren platen bakken. Het is belangrijk dat u de pan bij het bakken warm houdt zodat de Dosa gelijkmatig bakt. Het bakken van iedere keer een dunne laag beslag kan 1 tot 2 minuten duren voordat het gaar is.
Bakken met Dosa
Bakken met Dosa is vergelijkbaar met koken, maar het beslag moet wat dikker zijn om het te laten stollen voordat u het bakt. Voor het bakken moet het deeg worden gesmoord tot het een gaar en krokant is, bijvoorbeeld door het over een plaat of grillpan te bakken. Bak de Dosa aan beide kanten goudbruin voordat u hem serveert. Bakken met Dosa neemt ongeveer 4 tot 5 minuten in beslag voordat het gerecht klaar is.
Grillen met Dosa
Grillen met Dosa is heel gemakkelijk en het gerecht klaar binnen een minuut. Verwarm een grillplaat of grillpan en voeg wat olie toe voordat u het beslag over het oppervlak verdeelt. Laat de Dosa aan beide kanten goudbruin worden voordat u deze serveert.
Recept voor Dosa
U kunt Dosa serveren met een variatie aan sauzen en toppings zoals verschillende Indiase curry’s of chutneys. Hieronder is een recept voor het maken van een smakelijke herfstvariant van Dosa met groenten.
Herfst-Dosa met Groenten
Ingrediënten:
- 2 kopjes geweekte rijst
- 1/2 kopje gedroogde dal
- 1/4 kopje korianderzaad
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 wortels, geraspt
- 2 lente-uitjes, fijngesneden
- Handvol spinazie, fijngesneden
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels mosterdzaad
- 1 eetlepel currypoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1/4 theelepel gedroogde chilipeper
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
Maal de rijst, dal, korianderzaad en 1/2 kopje water in een blender of keukenmachine tot een glad beslag. Voeg er dan een half kopje water toe en laat het beslag gedurende 4-5 uur fermenteren. Verwarm vervolgens een grote koekenpan en voeg 2 eetlepels olijfolie toe. Bak de ui, wortels, lente-uitjes en spinazie 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg dan de mosterdzaad, currypoeder, komijnpoeder, gedroogde chilipeper, zout en peper toe. Voeg een eetlepel olijfolie toe en meng alles goed. Voeg dan de gefermenteerde deeg toe, meng het goed en laat het ongeveer 3-4 minuten bakken. Serveer de herfst-Dosa warm met yoghurt, chutney of andere Indiase sauzen.
Als u een echte machtige en voedzame snack zoekt, dan is Dosa het gerecht dat u moet proberen. De smakelijke Indiase pancake is zowel zacht en krokant en past geweldig bij vele sauzen en vullingen. U kunt het koken, bakken of grillen met behulp van een grote koekenpan of een grillplaat. Elk type bakt, kookt of grilt Dosa in een mum van tijd. Probeer onze receptidee voor herfst-Dosa en geniet van een heerlijk Indisch gerecht!