Wat is Dorade?
Dorade is een kleine zoetwatervis die voornamelijk voorkomt in de Zuid-Europese en Noord-Afrikaanse wateren. Het is een populair ingrediënt voor maaltijden en past goed bij zowel suikerachtige als zoute smaken. De schubben van Dorade zijn klein en rekbaar en het vlees is licht en sappig. Door het milde varkse smaakje en de snelle kooktijd is dorade een gemakkelijk vissoort om te bereiden.
Hoe kook je Dorade?
Dorade kun je op allerlei manieren klaar maken. Meestal krijg je in de winkel schoongemaakte, diepgevroren en al in portionen verdeeld Dorade. Maar je kunt ook Dorade kopen die nog niet is gesneden en jij deze zelf in stukken moet snijden. Een grote Dorade die je in stukken snijdt zou een aantal porties van ongeveer 100 gram kunnen leveren.
De kooktijden voor Dorade varieren van 5 minuten tot 15 minuten, afhankelijk van de stukken waaruit de fish is opgedeeld. Als je de Dorade gebakken hebt, is het belangrijk om de tijd en de temperatuur te controleren. Het vlees van Dorade is kenmerkend sappig, maar als je het te lang kookt kan het droog worden. Als je Dorade gaat roosteren, bakken of grillen is het belangrijk dat je de vier kanten goed bruin krijgt. Ook kun je de Dorade als een cake serveren.
Recept met Dorade
Een recept dat makkelijk is te maken met Dorade en ook nog eens lekker is, is dit:
Geroosterde Dorade met Venkel en Ui
Ingrediënten:
- 2 Dorade filets
- 3/4 theelepel knoflookpoeder
- 1/4 theelepel paprikapoeder
- 1/4 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel olijfolie
- 2 fijngesneden uien
- 2 gesneden venkelstengels
- 1 snuf zout
- 1/2 theelepel geraspte citroenschil
- 1/2 theelepel citroensap
- 1/4 theelepel gedroogde oregano
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Meng de knoflookpoeder, paprikapoeder, komijnpoeder, olijfolie, zout, citroenschil, citroensap en oregano in een kom.
- Leg de Dorade filets in een ovenschaal.
- Bestrijk de filets met het kruidenmengsel.
- Verdeel de ui en de venkel over de filets.
- Zet de schaal in de oven en laat de Dorade 12-15 minuten garen.
- Serveer de Dorade met de extra kruiden en de gepofte venkel en ui.