Dikbilvlees

Dikbilvlees is een veelzijdig en smakelijk ingrediënt dat je kunt gebruiken om allerlei heerlijke gerechten te maken, zoals een stamppot, een ovenschotel, een rolletje of een stoofpot. Dikbilvlees is afkomstig van het achtergedeelte van een rund. Het is rijk aan eiwitten en het is ook lekker zacht. Het wordt meestal gekookt, gebakken of geroosterd.

Koken van Dikbilvlees

Dikbilvlees
 koken, bakken, grillen

Als je dikbilvlees kokt, heb je verschillende opties. Je kunt hem in de oven of op het fornuis koken. Als je hem kookt op het fornuis, kun je het beste een grote steelpan met een dikke bodem gebruiken. Dit om te voorkomen dat het vlees aanbrandt. Voeg een beetje olijfolie of plantaardige olie toe aan de pan en verwarm deze. Voeg vervolgens het vlees toe en bak het vlees op middelhoog vuur basis aan alle kanten.

Voeg ook een beetje kruiden toe, zoals zout, peper, knoflook, laurier en andere kruiden naar keuze. Voeg als laatste wat water toe en laat het geheel sudderen op een laag vuur. Laat het vlees minimaal twee uur stoven op een laag vuur, schuif de deksel op de pan als de saus te dik wordt. Als het vlees gaar is, kun je het bijvoorbeeld serveren met aardappelpuree en wat groente.

Bakken van Dikbilvlees

Als je het dikbilvlees in de oven wilt bakken, kun je het beste een ovenschaal of -schotel gebruiken. Verwarm de oven voor op 220 Graden Celsius. Voeg wat olie of boter toe aan de ovenschaal of -schotel en voeg vervolgens het dikbilvlees toe. Bestrooi het vlees met wat kruiden naar keuze en voeg dan een beetje water of bouillon toe. Leg de deksel op de schotel en zet de schotel vervolgens in de oven.

Laat het vlees zo’n dertig minuten bakken en voeg dan een kwartiertje daar aan toe als het vlees nog niet gaar is. Als het vlees gaar is, voeg dan wat extra kruiden toe en voeg eventueel wat mosterd toe voor een extra smaak. Bak het vlees nog eens dertig minuten. Haal de ovenschaal of -schotel uit de oven en serveer het bijvoorbeeld met rijst of aardappelpuree.

Grillen van Dikbilvlees

Grillen is een heerlijke manier om dikbilvlees te bereiden. Het is belangrijk dat het vlees eerst goed gebakken is, voordat je het gaat grillen. Verwarm de grill voor op een gemiddelde temperatuur, kleiner dan 240 Graden Celsius. Voeg wat olie toe aan het vlees en bestrooi het vlees met wat kruiden naar keuze. Leg het vlees op de grill en laat het vlees erop liggen. Draai het vlees om de paar minuten, zodat je een mooie, krokante korst krijgt.

Het duurt ongeveer twintig minuten om dikbilvlees op de grill gaar te maken. Haal het vlees na twintig minuten van de grill en laat het vlees een paar minuten rusten. Serveer het gegrilde dikbilvlees bijvoorbeeld met een salade en wat stokbrood.

Recept: Groentenstoof met Dikbilvlees

Je kunt met dikbilvlees ook een lekkere groentenstoof maken. Je hebt hiervoor nodig: 500 gram dikbilvlees, 3 uien, 2 el olijfolie, 500 gram gesneden winterwortelen, 500 gram gesneden aardappels, 2 teentjes knoflook, 400 ml water en wat kruiden naar keuze (bijvoorbeeld: zout, peper, laurierblad, nootmuskaat en tijm).

Verwarm de olijfolie in een grote pan met een dikke bodem en bak het vlees aan alle kanten aan. Voeg vervolgens de ui, knoflook en de kruiden toe en bak deze nog eens twee minuten. Voeg vervolgens de winterwortelen en aardappels toe en bak deze nog eens vijf minuten. Voeg tenslotte het water toe en laat het vlees en de groenten sudderen op een laag vuur, ongeveer anderhalf uur. Haal na anderhalf uur de pan van het vuur en serveer hetgeen direct. Geniet ervan!

Plaats een reactie