Cuscus is een populaire groente die gebruikt wordt in verschillende gerechten. Het komt van de Mediterrane regio en wordt gewaardeerd om zijn vochtige en knapperige textuur. Cuscus is rijk aan veel voedingsstoffen, eiwit en vezel en is daarom een goede toevoeging aan zowel zuivel als veggie maaltijden.
Cuscus is meestal te koop in verschillende maten, van fine grain tot coursare ground. Afhankelijk van de grootte waarvan je gebruikmaakt, is de kooktijd verschillend. Bijvoorbeeld fine grain Cuscus heeft slechts 8 minuten kooktijd nodig, terwijl coursare ground Cuscus circa 15 minuten kooktijd nodig heeft.
Recept – Ratatouille met Cuscus
Rondom cuscus zijn er veel gerechten te maken. Een populair recept is dat van de ratatouille met cuscus. Wat heb je nodig?
- 150 gram cuscus
- 1 ui, gesnipperd
- 400 gram gepelde tomaten
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 aubergine, in blokjes gesneden
- 150 gram courgette, in blokjes gesneden
- ½ theelepel zeezout
- zwarte peper, naar smaak
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels verse tijm of 1 theelepel gedroogde tijm
- 2 eetlepels kappertjes
- 2 eetlepels vers gehakte peterselie
Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius. Voeg olijfolie toe aan een ovenschaal. Voeg vervolgens de ui, knoflook, tomaten, aubergine, courgette, zout, tijm, peper, kapers en de peterselie toe en meng alles goed door elkaar. Bak de ratatouille ongeveer 30 minuten in de oven.
Terwijl de ratatouille bakt, bereid je de cuscus. Breng twee koppen water en een snufje zout aan de kook. Voeg daarna de cuscus toe en laat het gedurende 8-15 minuten koken (afhankelijk van de grootte van de cuscus). Als de cuscus gaar is, giet je het af en voeg je een eetlepel olijfolie toe. Roer goed door elkaar en laat de cuscus staan terwijl je het verder gaat bereiden.
Wanneer de ratatouille klaar is voeg je de cuscus toe aan de ovenschaal en roer je dit goed door elkaar. Bak nog 10 minuten in de oven. Serveer de ratatouille met cuscus meteen uit de oven en geniet ervan!