Een klassieker uit het Italiaanse kookboek
Crespelle is een klassiek Italiaans gerecht, duizenden jaren oud. Het is afgeleid van de Franse crepe en de Spaanse tortilla. Tegenwoordig wordt de crespelle gebruikt om allerlei lekkere en gevarieerde gerechten mee te bereiden. Crespelle kunnen worden gekookt, gebakken en gegrilld. Het zijn dunne pannenkoekjes of een soort van omelet.
Hoe maak je crespelle?
Crespelle is makkelijk en snel te maken. Je hebt maar een paar eenvoudige ingrediënten nodig en je kunt het in een mum van tijd klaar hebben. De basis van crespelle is een eiermengsel. Om het eiermengsel te maken, moet je eieren, melk, zout, bloem en kookolie mengen. Voeg zoveel melk toe dat je het gewenste consistentie krijgt. Je kunt ook wat kruiden toevoegen, zoals peper, nootmuskaat of basilicum, maar dit is niet noodzakelijk.
Zodra je het eiermengsel hebt gemaakt, kun je het gebruiken om crespelle mee te bereiden. Voor de meeste recepten moet je de pancakes bakken in een hete, gesmeerde koekenpan. Breng het eiermengsel aan en laat het net zo lang bakken, totdat het oppervlak goudbruin is. Draai de crespelle, en laat het nog een paar minuten bakken. Als ze gaar zijn, haal je ze uit de pan en laat je ze afkoelen.
Crespelle recepten
Met crespelle kun je veel verschillende lekkere gerechten maken. Je kunt crespelle gebruiken voor zowel zoute als zoete gerechten. Hieronder volgt een eenvoudig en lekker recept voor crespelle met gehakt:
Crepes met gehakt
- Ingrediënten:
- 10 crespelle.
- 300 gram gehakt.
- 1 blik tomaten.
- 1 ui.
- 1 knoflookteentje.
- Olijfolie.
- Chilivlokken.
- Kruiden naar smaak (racemeel, peper, nootmuskaat).
- Bereidingswijze:
- Verwarm een pan met olijfolie, en fruit hierin de ui en knoflook.
- Voeg het gehakt toe en bak het aan. Voeg wat kruiden en chilivlokken toe.
- Voeg de tomaten toe en laat het geheel gaar worden.
- Leg crespelle in een ovenschaal, gevuld met het gehaktmengsel en bestrooi met nog wat kaas.
- Breng de schaal in een voorverwarmde oven en bak de crespelle 15 minuten op 180 °C.
- Genieten!
Crespelle kunnen ook worden gebruikt voor zoete gerechten, zoals pannenkoeken. Voeg wat suiker aan het eiermengsel toe en strooi suiker en citroen als garnering. Zo’n zoet dessert is een echte delicatesse. Crespelle is makkelijk te bereiden, maar het is ook erg lekker. Probeer eens een lekker recept en geniet van de heerlijke smaak van crespelle.