Couscous

Couscous is een vers gekookte granen uit het noorden van Afrika. Het is bekend als een zeer gezond en voedzaam alternatief voor koolhydraten zoals pasta en rijst. Omdat het zeer lichter en luchtiger is dan de meeste aardse koolhydraatrijke gerechten, wordt Couscous meestal als bijgerecht geserveerd. Maar het kan ook een prima hoofdgerecht op zichzelf zijn wanneer het gecombineerd wordt met verschillende smaken, ingrediënten en kruiden. Couscous is in grote hoeveelheden te koop, wat betekent dat het een relatief goedkope en gemakkelijk verkrijgbare manier is om je eetgewoonten gezonder te maken.

Koken met couscous

Couscous
 koken, bakken, grillen

Couscous is eenvoudig en snel klaar te maken. Neem eerst twee delen water of bouillon. Breng het water aan de kook en voeg dan de couscous toe. Laat het 4-6 minuten koken, afhankelijk van hoe luchtig en los je het wilt hebben. Wees voorzichtig dat je zout toevoegt aan het water en pas op dat het niet aanbrandt. Kook de bouillon niet langer dan nodig is, anders droogt de couscous uit. Als de korrels goed gaar zijn, giet je het water of de bouillon af en roer je de korrels door elkaar. Voeg wat boter of olie toe om de couscous luchtig en zacht te houden.

Bakken met couscous

Je kunt couscous ook bakken in een pan. Kook eerst wat gezouten water en voeg dan de couscous toe. Laat de couscous 5 minuten koken en voeg dan het gezouten water toe en bak de couscous ongeveer 8-10 minuten. Roer de couscous regelmatig om te voorkomen dat hij aanbrandt. Neem de pan van het vuur als de couscous gaar is. Voeg olie, boter of boter toe voor extra smaak en textuur.

Grillen met couscous

Grillen van couscous is een van de gemakkelijkste manieren om couscous te maken. Kies wat met room of kokosolie, zout en kruiden naar wens. Voeg de couscous toe en leg de ingrediënten op aluminiumfolie of wikkel ze als een pakketje in aluminiumfolie. Leg het pakketje op de grill en bestrooi de couscous met elke smaak die je wilt. Grill gedurende ongeveer 10-15 minuten. Roer af en toe om te voorkomen dat het aanbrandt en als het gaar is, is het klaar om te serveren.

Recept: Gegrilde Spaanse Couscous

Ingrediënten:

 • 1 kop couscous
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1/4 kop peterselie, fijngesneden
 • 1/4 kop komkommer, gesneden
 • 1/4 kop rode ui, fijngesneden
 • 1/4 kop paprika, gesneden
 • 1/4 kop olijven, gesneden
 • 2 eetlepels citroensap
 • 1 eetlepel fijngesneden verse tijm
 • 1/4 theelepel zout
 • 1/4 theelepel cayennepeper

Bereiding:

 1. Kook de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 2. Verwarm de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
 3. Voeg de peterselie, komkommer, rode ui, paprika en olijven toe en kook 5 minuten, of tot de groenten zacht zijn.
 4. Voeg de couscous, citroensap, tijm, zout en cayennepeper toe en kook een paar minuten, of tot de couscous gaar is.
 5. Roer alles goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout en serveer.

Couscous is een gezond en voedzaam alternatief voor veel koolhydraatrijke gerechten. Met de juiste bereiding, is het gemakkelijk en leuk om thuis te maken. Koken met couscous is een snelle optie waarbij je kort op het vuur staat. Bakken met couscous is eenvoudig om te maken, maar heeft wat meer tijd nodig. Grillen met couscous is een relatief eenvoudige manier om te maken en geeft je de mogelijkheid om creatief te zijn met de smaken. Waar je ook voor kiest, couscous is een lekker en gezond alternatief!

Plaats een reactie