Chowder is een smaakvolle zeevruchtensoep uit Noord-Amerika en Canada. Het is een populair gerecht dat wordt gegeten in veel regionale variaties. Het wordt al eeuwenlang gegeten – de blanken brachten het recept mee uit Europa toen ze in de achttiende eeuw naar de nieuwe wereld kwamen. Je kunt chowder op veel verschillende manieren bereiden. Er zijn taarten, traditionele soepen of stevige ovenschotels. Het is een eenvoudig en lekker gerecht dat vaak met minder ingrediënten. Hoewel de meeste recepten een combinatie van vissoorten, aardappelen, groenten en gepureerde melk bevatten, is er een verscheidenheid aan manieren om er je eigen stempel op te drukken. Er zijn veel verschillende recepten voor chowder, dus iedereen kan zijn eigen smaak creëren.
Kook- en grilltijden
Afhankelijk van het recept dat je kiest, heb je misschien verschillende kooktijden nodig om de juiste smaak en textuur te bereiken. Roerbakschotels, hapjes, gebakken soepen en stamppotten kunnen worden afgewerkt binnen 15-20 minuten. Voor gegratineerde ovenschotels- zoals krab en aardappelbrood- heb je een langere kooktijd nodig. Deze kunnen vaak 30 minuten tot een uur duren. Grillen is ook een optie als je een lichtere, rustiekere maaltijd wilt. Als je het vlees rechtstreeks op het rooster grillt, moet je ervoor zorgen dat het volledig gaar is voordat je het serveert. Chowder is ook geschikt voor de slow cooker. Nadat je het recept samen hebt gezet, schakel je de slow cooker in en laat je het gerecht 4-5 uur koken.
Recept: Kreeftenchowder
Voor een heerlijke kreeftenchowder heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 2 pond kreeft
- 1½ kop boter
- 1 theelepel zout
- 2 kopjes room
- 2 eetlepels citroensap
- 3 eetlepels vers gehakte peterselie
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel gemalen peper
- 1 theelepel paprikapoeder
- ½ theelepel chilivlokken
- 1 pond aardappelen
- 2 eetlepels vers gehakte dille
- 1 kop groentebouillon
Verwarm de oven voor op 375 graden. Verwarm de boter in een diepe braadpan en voeg de kreeft toe. Voeg het zout, de room, citroensap, peterselie, knoflook en alle kruiden toe. Kook 10 minuten tot de kreeft gaar is. Voeg de aardappelen toe en voeg eventueel meer kruiden toe. Voeg de groentebouillon toe en leg het deksel op de pan. Bak het gerecht gedurende 20-30 minuten tot de aardappelen gaar zijn. Voeg de dille toe en roer om te combineren. Serveer warm.