Chitarra pasta is een traditionele pasta uit de Abruzzo streek in Italië. Het wordt gemaakt met een speciaal soort apparaat, de chitarra, dat lijkt op een gitaar met kleine messen. Je kunt de chitarra pasta klaarmaken door twee lagen van deeg zo fijn mogelijk in de chitarra te drukken, waardoor de pasta een echte en originele look krijgt. In tegenstelling tot ronde pasta, heeft chitarra pasta een knapperige structuur wat het een heerlijke bite geeft.
Hoe maak je Chitarra Pasta?
Chitarra pasta is eenvoudig te maken. Om een traditionele chitarra pasta te maken, heb je een kant-en-klare pasta gemaakt met bloem, eieren en olijfolie. Kneed het deeg goed, roll het dan uit met een deegroller en breng de deegplakken naar de chitarra. Druk de helft van de deegplakken in lagen door de chitarra en herhaal met de andere helft van de deegplakken. Wanneer het doorgaan met de chitarra klaar is, snijdt u de chitarra pasta in dunne reepjes. U kunt vervolgens de pasta koken, bakken of grillen.
Kooktijden
Het koken van chitarra pasta is eenvoudig. Breng een pan met kokend water aan de kook en voeg wat zout toe. Voeg vervolgens uw gesneden chitarra pasta toe en kook deze gedurende ongeveer 5-7 minuten of totdat de pasta gaar is. Laat de pasta afkoelen in koud water en giet af als je klaar bent.
Baktijden
Als je chitarra pasta bakt in de oven, begin dan met de oven op de laagste temperatuur in te stellen (200 graden Celsius). Leg de gesneden chitarra pasta op een bakplaat en druppel er wat olijfolie en zeezout op. Bak de pasta gedurende ongeveer 10 tot 15 minuten of totdat deze krokant en goudbruin is. U kunt de pasta vervolgens verwijderen uit de oven en laten afkoelen.
Grilltijden
Als je chitarra pasta grillt, begin dan met de barbecue of gril op een medium hoog vuur te verwarmen. Leg de gesneden chitarra pasta op de grill en grill deze gedurende 3-5 minuten of totdat de pasta goudbruin en krokant is. Draai de pasta halverwege om. U kunt vervolgens de pasta verwijderen van de grill en laten afkoelen.
Recept
Een lekker gerecht wat je kunt maken met chitarra pasta is de Tomaat-Garnalenpasta. Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig: 500 gram chitarra pasta, 500 gram geschilde, ontpitte tomaten, 4 eetlepels olijfolie, 1 ui (gesnipperd), 4 tenen knoflook (gehakt), 1 theelepel oregano (vers of droog), 300 gram verse garnalen (schoon), 1 theelepel zout, versgemalen zwarte peper naar smaak.
Om te beginnen met het bereiden van het gerecht, kook je eerst de chitarra pasta gedurende 5-7 minuten. Giet de pasta af en zet apart. Verwarm vervolgens de olijfolie in een pan en voeg de ui en knoflook toe. Bak de ui en knoflook gedurende 3 minuten. Voeg dan de tomaat, oregano, zout en peper toe. Meng alles goed en laat het op een laag vuur enkele minuten koken totdat het sausachtig wordt. Voeg de garnalen toe aan de tomatensaus en kook ze ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens de gekookte pasta toe aan de tomatensaus en meng alles goed. Verwarm de pasta nog enkele minuten zodat de smaken tot hun recht komen.
Serveer de Tomaat-Garnalenpasta met wat versgeraspte Parmezaanse kaas erboven en eet smakelijk!