Chinook zalm

Chinook zalm (Onchorhynchus tshawytscha) is een soort koning van de zalmen. Het is een bruine, zoutwater levende zalm met een stevige, volle smaak. Het bevat veel omega-3-vetzuren en eiwitten. De Chinook is de meest smaakvolste soort zalm en daarom ook de duurste. Dezelfde kweekzalm kan namelijk tot 50 procent minder smaak bevatten. Deze populairdere kweekzalm heeft een gele of oranje kleur. Door de versheid en sappigheid van Chinook zalm is het een uitstekende keuze om te koken, bakken of grillen.

Koken van zalm

Chinook zalm
 koken, bakken, grillen

Chinook zalm is perfect als hoofdgerecht. Voor het uitgebreide koken van Chinook zalm heb je ongeveer 20-30 minuten nodig. Begin met het wassen van de zalm met koud water en droog de zalm met keukenpapier zodat het overtollige vocht verdwijnt. Snij vervolgens de zalm in vier gelijke stukken. Als je een kruidige smaak wilt, meng dan wat olijfolie, knoflook en kruiden en smeer het mengsel op de stukken zalm. Laat de zalm minstens tien minuten marineren. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Besmeer een bakplaat met wat olie en leg de stukken zalm erop. Bak de zalm gaar in ongeveer 20-25 minuten tot het goudbruin is en makkelijk loslaat. Wil je liever een paneerlaag op je zalm? Maak dan een paneerlaag met het mengsel van een ei, bloem, pijnboompitjes en zout. Bovendien zijn er veel delicieuze recepten met zalm. Een van mijn favorieten is de vis met Thaise curry en noedels.

Bakken van zalm

Als je zalm gaat bakken heb je slechts ongeveer 6-10 minuten kooktijd nodig. Maak de zalm schoon en droog het af. Meng wat olijfolie, bieslook, knoflook, peper en zout, en smeer het mengsel op de stukken zalm. Verhit wat olie in een koekenpan en plaats daarna de stukken zalm in de pan. Bak de zalm aan beide kanten goudbruin in 3-5 minuten, afhankelijk van de dikte van de stukken zalm. Leg de zalm daarna op een bord en garneer met wat bosbessen, peterselie of andere kruiden. Het bakken van zalm is het makkelijkst en kost je weinig tijd. Als je wat kruidiger wilt eten, kan je altijd kruiden en/of sauzen toevoegen. Een van de makkelijkste recepten is de ovengebakken zalm met zoete aardappel. Bij deze klassieker combineer je zoete aardappel met zalm, chili en koriander. Bak het gerecht in een ovenvaste schaal gedurende 30 minuten op 200 graden Celsius.

Grillen van zalm

Grillen is een lekkere manier om je Chinook zalm mee klaar te maken. Let goed op dat het vocht van de zalm verdwijnt. Haal de schil van de zalm en leg de stukken in wat olie en kruiden. Verwarm een grillpan of barbecue tot ongeveer 180 graden Celsius. Zet de pan op het middelste vuur. Leg de stukken zalm in de pan en laat deze aan beide kanten 3-5 minuten dichtbakken. Test of de zalm gaar is door op de stukken drukken. Als je makkelijk langs je vinger trekt, dan is de zalm klaar. Serveer de Chinook zalm met wat limoen of citroen en wat verse groente of aardappelen. Een leuk recept met gegrilde zalm is de teriyaki zalm met komkommer salade. Hiervoor maak je een teriyakisaus met azijn, suiker, sake, mirin en sojasaus en giet je dit over de zalm. Bak daarna de zalm op hoge temperatuur in een wok en serveer met een frisse komkommer salade.

Conclusie

Chinook zalm is een stevige, volle smakende soort zalm die rijk is aan omega-3-vetzuren en eiwitten. Wanneer je de zalm kookt, bakt of grilt, heb je weinig kook-, bak- of grilltijd nodig. Je kunt de zalm combineren met vele ingrediënten en kruiden. Het resultaat is een heerlijke maaltijd die perfect past bij een festief diner. Maar het klaarmaken van de zalm is een makkie. Dus ga ervoor en maak heerlijke, verse Chinook zalm met een verscheidenheid aan kruiden en ingrediënten.

Plaats een reactie