Chateaubriand

Chateaubriand is een stuk ossenhaas bestaande uit de dikke buitenste ring van een rundertartaar. Het is verfijnd en vol van smaak en wordt al sinds de 19e eeuw gekookt. Het koken, bakken en grillen van Chateaubriand is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je rekening houdt met de juiste kook-, bak- en grilltijden. In dit artikel leer je hoe je met Chateaubriand een lekker gerecht kunt klaarmaken.

Kooktijden Chateaubriand

Chateaubriand
 koken, bakken, grillen

Voordat je begint met het koken van Chateaubriand, moet je ervoor zorgen dat het vlees eerst op kamertemperatuur wordt gebracht. Als je gaat koken, moet je het stuk vlees ongeveer 10 tot 12 minuten gaar koken. Voor een perfect resultaat kun je het beste een thermometer gebruiken, deze moet minimaal 54°C aangeven. Vergeet niet dat chateaubriand een kostbaar stuk vlees is, dus pas op dat je het niet overgaar kookt. Als je het vlees gaar wilt krijgen, moet je iets langer koken, ongeveer 15 tot 20 minuten. Als je een thermometer gebruikt, moet deze minimaal 63°C aangeven.

Baktijden Chateaubriand

Voor het bakken van Chateaubriand is het belangrijk dat het vlees van te voren op kamertemperatuur wordt gebracht. Als je gaat bakken, moet je ervoor zorgen dat het vlees aan alle kanten een mooie bruine kleur krijgt. Bak het vlees ongeveer 7 tot 10 minuten. Je kunt het beste controleren met een thermometer, deze moet minimaal 54°C aangeven. Als je het vlees gaar wilt krijgen, moet je iets langer bakken, ongeveer 15 tot 20 minuten. Als je een thermometer gebruikt, moet deze minimaal 63°C aangeven.

Grilltijden Chateaubriand

Voor het grillen van Chateaubriand is het belangrijk dat het vlees van te voren op kamertemperatuur wordt gebracht. Als je gaat grillen, moet je het stuk vlees indirect aan de warmte grillen. De temperatuur van de barbecue moet tussen de 145-156°C zijn. Grill het vlees ongeveer 15 minuten. Als je het vlees gaar wilt krijgen, kun je het beste elke vier minuten de temperatuur controleren met een thermometer. Als je een thermometer gebruikt, moet deze minimaal 63°C aangeven.

Chateaubriand met stoofperenrecept

Voor 4 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:
1 stuk Chateaubriand
2 rode stoofperen
2 uien
2 el olijfolie
2 el rode wijnazijn
1 tl suiker
Zout en peper

Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 220°C of gasovenstand 7.

2. Kook de stoofperen in lichtgezouten water tot ze zacht genoeg zijn om een vork erin te steken. Giet het water af en laat ze afkoelen.

3. Maak de uien schoon en snijd ze fijn.

4. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de uien aan.

5. Voeg de stoofperen toe en roerbak ze even mee.

6. Blus het geheel af met de wijnazijn en strooi er de suiker over.

7. Breng op smaak met zout en peper.

8. Neem een ovenbestendig bakblik en leg hierin het stuk Chateaubriand.

9. Giet de uien en stoofperen eromheen en bestrooi met wat zout en peper.

10. Bak het gerecht in de oven gedurende 20-25 minuten. Controleer met een thermometer dat de temperatuur minimaal 63°C is.

11. Laat het gerecht 5 minuten rusten voor het serveren.

Conclusie

Chateaubriand is een verfijnd en lekker stuk vlees dat al sinds de 19e eeuw gekookt wordt. Het klaarmaken van Chateaubriand is niet moeilijk, als je alleen rekening houdt met de juiste kook-, bak- en grilltijden. Zo krijg je het beste resultaat. Als je geen zin hebt om te koken, te bakken of te grillen, kun je Chateaubriand ook combineren met verschillende andere ingrediënten, zoals in het recept met stoofperen. Probeer het zelf en je zult zien dat Chateaubriand een heerlijk gerecht is om te eten!

Plaats een reactie