Charcuterie

Charcuterie is een culinaire term die vaak gebruikt wordt om een aantal verschillende soorten geprefabriceerd en verwerkt vlees aan te duiden. Het woord ‘charcuterie’ stamt af van het Franse woord ‘chair’ wat vlees betekent en ‘cuit’ wat gekookt betekent. Het is een gebruikelijke maaltijd binnen de Frans-Belgische keuken, maar is tegenwoordig ook binnen veel andere culturen wereldwijd populaire geworden, onder andere dankzij de opkomst van kleine voedingsmiddelzaken die smaakvolle charcuterieproducten te koop aanbieden.

De voornaamste charcuterie producten zijn salami, vleespastei, ham, gerookt vlees, filet americain, pâté, rosbief, worsten etc. Er zijn veel verschillende soorten charcuterie, verschillend in smaak, ingrediënten en bereidingstechnieken. Veel charcuterieën bevatten dierlijke producten zoals vetten, eieren en andere voedingsstoffen. Het voornaamste doel van het bereiden van charcuterie is de voedselkwaliteit en smaak te verbeteren. Dit is gedaan door selectief in te kopen van goede kwaliteit vlees en het gebruiken van de juiste technieken bij het bereiden ervan.

Koken, bakken en grillen van Charcuterie

Charcuterie
 koken, bakken, grillen

Er zijn een aantal verschillende manieren waarop je Charcuterie kunt koken, bakken of grillen. Omdat er zoveel verschillende Charcuterie-producten zijn, is het belangrijk om elk product apart te behandelen wanneer je het klaar maakt. Hieronder staan een aantal algemene richtlijnen om je te helpen bij het bereiden van Charcuterie.

Kooktijden

Om ervoor te zorgen dat Charcuterie veilig te eten is, is het belangrijk dat het goed gekookt is. De exacte kooktijden zullen verschillen van product tot product en is afhankelijk van de gebruikte technieken bij het bereiden ervan. In het algemeen is het verstandig om de aanwijzingen op de verpakking te volgen. Dit is de juiste hoeveelheid kooktijd en temperatuur om ervoor te zorgen dat het vlees volledig gekookt is.

Bakken

Bakken is een populaire methode van koken wanneer het gaat om charcuterie. Deze manier van koken resulteert in een knapperige en geurige bodem. Charcuterie producten zoals worsten, hammen en salami’s kunnen worden bereid door te bakken in de oven. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het vlees bij het bakken op de juiste temperatuur wordt bereid. In het algemeen is het raadzaam om een oven van ongeveer 165-175 graden Celsius aan te zetten. Bakken duurt zeker 15 minuten, maar kan oplopen tot 30 minuten, afhankelijk van de grootte van het product.

Grillen

Charcuterie kunnen ook worden gegrild. Dit is de ideale manier om het te bereiden als je een smaakvolle maaltijd wilt bereiden waar je gezinsleden en vrienden van kunnen genieten. Grillen van Charcuterie is een relatief eenvoudig proces dat bestaat uit het op een medium of hoge temperatuur van ongeveer 175-230 graden Celsius grijpen van het product. Gegrilde Charcuterie producten zullen na ongeveer 5-10 minuten klaar zijn. Om te voorkomen dat het vlees te donker of aanbrandt tijdens de bereiding, is het raadzaam om het product af en toe te keren om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig wordt gegrild. Vergeet niet om een stukje boter of olie toe te voegen om het ingrediënt te behouden en het tegen het aanbranden te beschermen.

Charcuterie in een recept

Er zijn talloze manieren om Charcuterie in de keuken te gebruiken. Hieronder staat een recept waarin je Charcuterie kunt gebruiken, namelijk: salade met spekjes en groene bonen.

Ingrediënten:

 • 200 gram gekookte, groene bonen
 • 4 eetlepels mayonaise
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 theelepel mosterd
 • Klein handje peterselie, in stukjes gehakt
 • 2 eetlepels gerookte spekjes
 • ½ handje gesnipperde ui
 • 50 gram salami, in blokjes gesneden

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 175° C.
 2. Leg de salami op een met bakpapier beklede bakplaat en zet deze 15 minuten in de oven.
 3. Kook de boontjes in licht gezouten water en laat deze afkoelen.
 4. Doe de boontjes in een kom en meng hier de mayonaise, olijfolie, mosterd, peterselie, gerookte spekjes en ui door.
 5. Voeg de salami toe aan de salade en meng alles goed door elkaar.
 6. Serveer de salade en geniet!

Plaats een reactie