Chapati

Wat is Chapati?

Chapati
 koken, bakken, grillen

Chapati is een eeuwenoude Indiase flatbread, gemaakt met tarwemeel, dat wordt gebruikt als een meeneemmaaltijd dat lokaal wordt verkocht en geserveerd. Het heeft een dunne textuur die licht gerimpeld is. Handig, het is geschikt als basis voor allerlei verschillende gerechten. Chapati wordt vaak geserveerd met curry’s, vlees of groente. Soms serveert men het ook gewoon zo, met olijfolie of kruiden.

Hoe kun je Chapati bakken?

Chapati’s kun je op verschillende manieren bereiden. Koken, bakken en grillen zijn allemaal opties.

Kooktijden voor Chapati

Koken is de meest voorkomende manier om Chapati te bereiden. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten per zijde, afhankelijk van hoe dun de Chapati is. Als je de Chapati warm en plakkerig wilt maken, voeg dan wat olie toe aan de bodem voordat je het kookt. Houd de Chapati in beweging als je hem kookt, zodat hij aan alle kanten gelijkmatig kookt. Als je Chapati gaat koken, heb je verschillende manier waarop je het vuur kunt regelen. Wanneer je de Chapati koud voelt, voeg de helft van de warmte toe en als ze beginnen te roken, draai het vuur dan helemaal naar beneden.

Baktijden voor Chapati

Bakken is een andere optie als je Chapati wilt maken. Dit duurt ongeveer 8-12 minuten per zijde, afhankelijk van de dikte van de Chapati. Bak de Chapatibroodjes in een olie-ingepakt bakblik of op een vetvrij oppervlak. Bak de Chapati’s op lage warmte aan beide kanten. Als je Chapati’s aan één kant beginnen te bruinen, draai ze dan om tot ze aan beide kanten licht geschroeid zijn.

Grilltijden van Chapati

Grillen is een andere optie als je Chapati wilt maken. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten per zijde, afhankelijk van de dikte van de Chapati. Om te grille, verwarm je eerst je grillpan of grillplaat en voeg je wat olie toe. Leg de Chapatti erin en laat deze op lage warmte garen totdat deze is geroosterd. Draai de Chapati om en laat de andere kant ook garen.

Chapati Curry Recept

Een Chapati curry recept is de perfecte manier om Chapatibroodjes klaar te maken. Je hebt de volgende ingrediënten nodig: 1 kopje gesneden ui, 2 teentjes knoflook, 1 kopje gehakte tomaten, 1/4 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel corianderpoeder, 1 theelepel komijnpoeder, 1/4 theelepel chili poeder, 2 eetlepels basis currypasta, 1 kopje kikkererwten, 1 kopje kokosmelk, 1 1/2 kopje gekookte volkoren rijst, 1/4 kopje gehakte koriander en 2 kopjes gekookte Chapati.

Verwarm eerst wat olie in een grote pan. Voeg de ui toe en bak voor 3-4 minuten of tot het glad en goudbruin is. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut. Voeg de gehakte tomaten toe en meng goed. Voeg de kruiden toe (gemberpoeder, komijnpoeder, corianderpoeder en chili poeder) en meng goed. Voeg de currypasta toe en meng ook goed. Voeg de kikkererwten toe en laat 5-7 minuten sudderen.

Voeg vervolgens de kokosmelk toe en meng goed. Laat 10-12 minuten sudderen totdat de kikkererwten gaar zijn. Voeg de volkorenrijst toe en meng nog eens goed. Voeg als laatste de gehakte koriander toe en meng goed.

Verwarm ondertussen de Chapati’s in een oven, in de magnetron of op de grill. Serveer de Chapati met de curry als een heerlijke maaltijd. Enjoy!

Plaats een reactie