Cassoulet is een traditionele Franse schotel met bonen, gerookt vlees en groenten, die al meer dan vijfhonderd jaar geleden is bedacht. Het wordt gekookt in een kleine koekepan en er is geen ander gerecht dat in geslacht zo goed smaakt. Het duurt enige tijd om te maken, maar de resultaten zijn meer dan de moeite waard, omdat het een heerlijke combinatie van smaken bevat. Hoewel er veel recepten bestaan voor Cassoulet, is het belangrijkste ingrediënt goede kwaliteit bonen – meestal witte of pruimen bonen.
Kooktijd Cassoulet
Cassoulet kost wat tijd om te maken, met name door de lange kooktijd van de bonen. De bonen moeten voorafgaand aan het koken al minstens 8 uur geweekt zijn. Zodra de bonen zijn geweekt, is de kooktijd ongeveer 2-2,5 uur. Aangezien elke oven en pannen verschillend kunnen zijn, is het belangrijk om de voortgang van het klaarmaken van Cassoulet in de gaten te houden.
Recept voor Cassoulet
Een heerlijk recept voor Cassoulet gaat als volgt:
Ingrediënten:
- 300 g witte of pruimen bonen
- 1 kleine winterwortel
- 2 stengels selderij
- 1 rode ui
- 75 g pancetta of gekookte ham
- 100 g gerookte kip of eend
- 500 ml kippenbouillon
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel Provençaalse kruiden
- 2 bladeren laurier
- 15 g boter
- 30 g bloem
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 40 g parmezaanse kaas.
Bereidingswijze:
1. Maak de bonen schoon en week ze minstens 8 uur in koud water.
2. Verwarm de olijfolie in een braadpan en fruit de ui en het peper en zout. Voeg de knoflook toe, samen met de laurierblaadjes, en kook alles 1 minuut.
3. Voeg de kip, de bonen, de wortel, de selderij en de pancetta of ham toe en roer alles goed door. Voeg vervolgens de bouillon toe en breng het geheel aan de kook.
4. Drijf het vuur zachter zodat het aan de kant komt te staan en laat het 1,5-2,0 uur sudderen op een laag vuur. Roer regelmatig om.
5. Smelt de boter in een kleine pan en voeg de bloem toe. Roer alles goed door en voeg deze mengeling toe aan de pan met bonen. Laat het geheel nog 10 minuten sudderen.
6. Laat de Cassoulet een paar minuten afkoelen en strooi vervolgens de pijnboompitten en de Parmezaanse kaas er over. Gaar vervolgens het gerecht in de oven gedurende 15minuten op 180°C.
7. Serveer de cassoulet warm met wat geroosterd brood erbij. Eet smakelijk!
Conclusie
Cassoulet is een klassiek Frans gerecht dat al meer dan 500 jaar oud is. Het is gezond, smakelijk en heeft een unieke smaak, dankzij de combinatie van verschillende ingrediënten en heerlijke kruiden. Het klaarmaken van Cassoulet is iets waar je tijd en energie in moet steken, maar het resultaat zal zeker de moeite waard zijn. Ga jij het ook een keer proberen?