Bulghur

Wat is Bulghur?

Bulghur
 koken, bakken, grillen

Bulghur is een populair ingrediënt uit het Midden-Oosten dat wordt gemaakt van al heel lang gemalen tarwe, gemalen gerst of gemalen (durum) spelt. De tarwe, de gerst of de spelt wordt gekookt en vervolgens gerold en gedroogd, waardoor een stevige granutjes ontstaan. Bulghur heeft een licht nootachtige smaak en een licht zurige geur. Bulghur is een van de meest veelzijdige en handigste ingrediënten; het is gezond, smaakvol en budgetvriendelijk, waardoor het een perfect ingrediënt is voor elke gelegenheid.

Manieren om Bulghur te bereiden

Bulghur is gemakkelijk te bereiden en biedt veel mogelijkheden voor zalige maaltijden. Het is een veelgebruikt ingrediënt in salades, maar je kunt het ook gebruiken om andere gerechten mee te bereiden, zoals chili con carne, kippenbouillabaisse, quiche of hummus, om er maar een paar op te noemen. Bulghur kan aan vele gerechten een lekkere knapperigheid verlenen die afkomstig is van het gerolde tarweerendeel.

Bulghur kan op drie manieren bereid worden, namelijk door het te koken, te bakken of te grillen. Afhankelijk van de bereidingswijze en de aangevulde ingrediënten krijgt Bulghur een geheel andere smaak. Als je Bulghur kookt of stooft, zal hij zacht worden en een kruidige, milde smaak krijgen. Als je de Bulghur kort bakt of grilt, krijgt hij een lichtbruine kleur en wordt hij licht knapperig.

Hoe je het beste met Bulghur aan de slag kunt gaan, hangt af van het gerecht dat je wilt maken. Hieronder volgt uitgebreide informatie over het koken, bakken en grillen van Bulghur.

Hoe Bulghur te koken

Koken is een manier om Bulghur te bereiden die bijna iedereen bekend is en vrij eenvoudig te doen is. Paddestoelen, uien, knoflook en andere kruiden en ingrediënten zijn goede toevoegingen aan Bulghur als je het kookt.

Het eerste wat je moet doen is Bulghur te wassen. Dit is belangrijk, omdat Bulghur vaak wordt bedekt met talg dat toegevoegd wordt om te voorkomen dat het zich aan elkaar plakt. Voeg vervolgens gekookt water of kokend heet kraanwater toe aan de Bulghur. Het verhoudingsgetal Bulghur en heet water is 1:2. Laat de Bulghur gedurende 15-20 minuten koken. Na 20 minuten is het klaar. Voeg, als je wilt, kruiden toe voor extra smaak.

Bulghur hoeft niet altijd gekookt te worden; je kunt ook Bulghur stomen als je dat liever hebt. Voeg Bulghur toe aan een steamer en laat het gedurende 10-15 minuten stomen. Bulghur die wordt gestoomd zal licht knapperig blijven. Voeg kruiden en ingrediënten toe voor extra smaak.

Hoe Bulghur te bakken

Als je Bulghur wilt bakken, heb je geen extra ingrediënten of kruiden nodig. Voeg een eetlepel olijfolie toe aan een koekenpan en verwarm het olijfolie op middelhoog vuur. Voeg Bulghur toe aan de koekenpan en bak het gedurende 6-8 minuten. Bulghur krijgt een lichtbruine kleur en een lekkere knapperige textuur als je hem bakt.

Bakken is een uitstekende manier om Bulghur te bereiden als je liever geen gekookte Bulghur wilt gebruiken. Bulghur heeft een langere gaartijd nodig dan gewone granen, dus zorg ervoor dat je het op matig vuur bakt. Als je Bulghur te lange op te hoog vuur bakt, krijgt het een donkerbruine kleur, een harde textuur en een bitter bijsmaak.

Hoe Bulghur te grillen

Grillen is een andere manier om Bulghur te bereiden. Voeg een scheut olijfolie toe aan de Bulghur en verwarm de grillpan op matig vuur. Voeg de Bulghur toe aan de grillpan en laat het 5-6 minuten grillen. Bulghur wordt zo donkerbruin als je hem grilt, maar let wel op dat hij niet verbrandt. Draai de Bulghur regelmatig om zodat alle zijden gelijkmatig gebakken worden.

Grillen van Bulghur is een geweldige manier om het een knapperige, donkerbruine kleur en smaak te geven. Voeg, als je wilt, wat kruiden toe voor extra smaak. Bulghur is klaar als hij donkerbruin van kleur is en een knapperige textuur heeft.

Bulghur kun je ook roosteren in de oven. Verwarm de oven voor op 180°C en leg de Bulghur op een bakplaat. Rooster de Bulghur 15 minuten in de oven. Roosteren is perfect als je erg veel Bulghur tegelijk wilt grillen.

Recept: Knapperige Bulghur met Linzen en Geroosterde Paprika

Ingrediënten

 • 200 gram Bulghur
 • 60 ml olijfolie
 • 250 gram linzen
 • 2 geroosterde paprika’s
 • 2 uien
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 eetlepels gedroogde oregano
 • 1 theelepel gemalen komijn
 • gekruide verse olijfolie
 • zout en peper

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Leg de geroosterde paprika’s op een bakplaat. Bak ze 10-15 minuten tot dat ze lichtbruin zijn.
 3. Snijd de paprika’s in kleine stukjes en zet ze aan de kant.
 4. Snijd de ui in kleine stukjes en hak de knoflook fijn.
 5. Verwarm de olijfolie in een grote pan en voeg hierin de ui en knoflook toe.
 6. Bak de ui en knoflook gedurende 5 minuten totdat de ui glazig is.
 7. Voeg de linzen, de gebakken paprika’s en de kruiden toe aan de pan.
 8. Roer alles goed door elkaar en voeg indien nodig wat zout en peper toe.
 9. Roer de Bulghur door het mengsel en voeg vervolgens genoeg water toe om de Bulghur gaar te maken (verhoudingsgetal Bulghur en heet water is 1:2).
 10. Laat de Bulghur 15-20 minuten pruttelen totdat hij gaar is.
 11. Garneer met gekruide verse olijfolie en serveer.

Smakelijk!

Plaats een reactie