Bulghur is gemalen tarwekorrels en komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Het bestaat uit bewerkte griesmeel dat verschillende korrelgroottes heeft. Het is een gemakkelijk ingrediënt om mee te koken en te bakken, omdat je er diverse gerechten mee kunt maken. Ook is het makkelijk om klaar te maken omdat je er geen extra ingrediënten voor hoeft te gebruiken.
Kooktijden
Wanneer je Bulghur wilt koken volg je deze stappen:
- Giet 1 glas Bulghur in een steelpan.
- Voeg 2 glazen heet water toe.
- Breng het kookpunt aan.
- Bak het 10 tot 15 minuten totdat al het water is opgenomen.
- Laat het 5-10 minuten rusten.
- Schep het op een bord als je klaar bent.
Het koken van Bulghur duurt in totaal ongeveer 20-25 minuten.
Bakken
Wanneer je Bulghur wilt bakken, kun je deze stappen volgen:
- Verhit olijfolie in een steelpan.
- Voeg de Bulghur toe.
- Kook het 5-10 minuten.
- Roer regelmatig.
- Neem het van het vuur als het gaar is.
- Breng op smaak met zout en peper.
Het bakken van Bulghur kost ongeveer 10-15 minuten.
Grillen
Je kunt ook Bulghur grillen. Hiervoor kun je de volgende stappen volgen:
- Verwarm een grill of grilpan.
- Voeg wat olijfolie toe aan een bakplaat of schaal.
- Verdeel de Bulghur over de bakplaat of schaal.
- Grill de Bulghur 3-4 minuten totdat deze licht geroosterd is.
- Voeg zout, peper en andere kruiden aan de Bulghur toe.
- Schep de gegrilde Bulghur op een diep bord.
Het grillen van Bulghur kost ongeveer 5-7minuten.
Recept
Een lekker recept dat je met Bulghur kunt maken is: Bulgur Salade met Groenten en Kip
Behalve Bulghur kun je hiervoor de volgende ingrediënten gebruiken:
- 1 kipborstfilet
- 400 gram bulgur
- 2 wortels, geschild en in dunne plakjes
- 2 grote stengels prei, in dunne ringen
- 1 bosui, in dunne plakjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijn gehakt
- 3 eetlepels olijfolie
- 150 – 200 ml hete kippenbouillon
- 2 eetlepels peterselie, gehakt
- 1 eetlepel vloeibare honing
- 2 eetlepels vers gehakte peterselie
- Zout & Peper naar smaak
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Leg de kipfilet in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie en peper en zout naar smaak.
- Bak de kip in 25-30 minuten gaar en goudbruin.
- Kook intussen de bulgur zoals beschreven in het recept hierboven.
- Verhit olijfolie in een grote koekenpan.
- Fruit de knoflook en de prei een paar minuten, voeg dan de wortel toe en bak nog 3-4 minuten.
- Voeg de bouillon toe en laat het al roerend 5 minuten koken.
- Voeg de bulgur toe, roer goed en laat het geheel 2-3 minuten pruttelen.
- Verdeel de bulgur salade over 4 borden en verdeel de groenten en kip erover.
- Garneer de salade met de peterselie, gehakte peterselie en honing.
- Garneer het vervolgens met wat peper en zout naar smaak.
- Serveer de bulgur salade met kip direct.
Met deze stap-voor-stap instructies kun je in ongeveer 30-40 minuten een lekker gerecht klaarmaken met Bulghur. Eet smakelijk!